Újabb pofon Brüsszelből: jogszerűen fogadták el a magyar kormányt elítélő Sargentini jelentést!

Kardos Ernő 2020. december 3. 16:16 2020. dec. 3. 16:16

A magyar kormány ugyan jogszerűen, de megalapozatlanul támadta meg a Sargentini jelentés elfogadását! – fogalmazott az Európai Unió Bírósáságának főtanácsnoka. Bobek bíró úgy látja, hogy a magyar jogállamiságról, a demokrácia romlásáról készült jelentést az Európai Parlament az előírt szabályoknak megfelelően, kétharmados többséggel fogadta el. A Hírklikknek nyilatkozó Jávor Benedek szerint a Fidesz megpróbálta lejáratni a Sargentini jelentést, de annak súlyos megállapításait ma már bírói ítéletek támasztják alá. Jávor szerint azonban ezeket a bírói döntéseket a magyar kormány nem hajtja végre.

Azt javasolja a Luxemburgi Bíróság főtanácsnoka, hogy fogadja be, de utasítsa el azt a keresetet, amelyben a magyar kormány azt állítja, hogy a Sargentini jelentést nem jogszerűtlenül fogadta el a parlament. Mit jelent ez pontosan?

Ez csak azt jelenti, hogy a magyar kormány formailag ugyan jogosult volt a Magyarországot súlyosan elítélő jelentés ellen az Európai Bírósághoz fordulni, de a főtanácsnok azt javasolja a bíróságnak, hogy utasítsa el a keresetet. 

Ez ugyan még nem az ítélet, de kiolvasható belőle?

Igen, a javaslattevő tanácsnok véleményét a bíróság a legtöbbször el is fogadja, de természetesen ez nem az ítélet. Ez a formai eljárás része, amely túlmutat önmagán. Ugyanis a Fidesz nagyon gyakran azt állítja, hogy az európai döntések ellen nincs jogorvoslat. 

Ez a történet ennek az állításnak az eleven cáfolta. Egyébként a közlemény ki is tér erre a témára, s leszögezi, hogy minden olyan jogalkotási ügyben, amelyben a szerződések nem tiltják, lehet jogorvoslatot kérni. 

Vagyis nem igaz az sem, hogy a jogállamisági mechanizmus alapján született döntések ellen nem lehet fellebbezni?

A bírósági közlemény egyértelműen cáfolja a Fidesz jelenlegi álláspontját!  Világosan kimondja ugyanis, hogy az esetleges jogállami kifogások esetén is lehet jogorvoslatot kérni.

Ami pedig a Sargentini jelentés elfogadásának jogszerűségét illeti, mi már a megszavazáskor is azt mondtuk, hogy a döntés abszolút az érvényben lévő szabályok szerint született. De a Fidesz próbált egy habverést keríteni, hogy elterelje a figyelmet a jelentésről, amely kimondta: Magyarországon súlyosan romlott a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok helyzete. 

Ugye a kormány azt kifogásolja, hogy a jelentés elfogadásához kétharmados többség kell, ami nem volt meg?

Ami természetesen megvolt! Csak emlékeztetőül: a jelentést a parlament kétharmados többségének kellett elfogadni. Ez történt, hiszen a 751 képviselő közül 393 támogatta, a 221 ellenében. 64-en pedig tartózkodtak. Tehát megvolt a kétharmados többség. Az érvényben lévő eljárási szabályok alapján, ugyanis csak az „igen” és a „nem” szavazatokat számolják. A döntés előtt erről tájékoztatták is a képviselőket.

A jelek szerint ezt az álláspontot támogatja most a brüsszeli bíró, Bobek főtanácsnok, aki azt javasolja, hogy utasítsák el a Fidesz keresetét?

Igen, a főtanácsnok minden pontján elutasítja a magyar kormány keresetét, s elfogadja a Parlament jogi érvelését az egyértelmű szabályokról és a szavazásról. Kiderült, hogy a Fidesz jogászkodása csak a szemfényvesztés volt, megpróbálták széttrollkodni az eljárást. Mára azonban világossá vált, hogy a jogorvoslat minden pontját visszautasítják majd. 

De ez még nem döntés, hanem egy előzetes állásfoglalás?

Így van, nyilván a bíróság fenntartja az önálló döntés jogát, de a gyakorlat szerint, túlnyomó többségében elfogadja a főtanácsnoki javaslatot. Ez a döntés tehát megelőlegezi a végső ítéletet. 

Amúgy a Sargentini jelentésnek az elfogadását az unió egyébként is érvényesnek tekintette, hisz' megindult a 7-es cikkely szerinti eljárás.

Ugye a Sargentini jelentésre indult az országgal szemben a legszigorúbb eljárás. Ugyanis megállapították, hogy Magyarországon romlott a jogállamiság, és az alapvető jogok helyzete. Pedig ezt a jelentés 2018-ban fogadták el. Azóta történt javulás?

Minden fogadkozás ellenére, azóta sokat romlott a helyzet, s a német elnökségnek sem sikerült előrelépést találnia. Mindössze annyi történt, hogy az országot elítélő dokumentum megállapításai még inkább beigazolódtak. A Sargentini jelentés állításainak jó részét ma már a bírósági ítéletek is alátámasztják. Gondolok a CEU ügyére, a menekültek helyzetére, a civil szervezetek megkülönböztetésére. A megszületett bírósági ítéleteket egyébként a magyar kormány nem hajtja végre.

A Sargentini jelentés egyébként azt is követelte, hogy az Európai Bizottság szigorúbban ellenőrizze a magyar kormány által felhasznált uniós forrásokat. Ez alól szeretne kibújni Orbán Viktor a költségvetés és az újjáépítési csomag megvétózásával?

A jelentés valóban azt állította, hogy a magyar kormány nem lép fel kielégítően a korrupció ellen. Emiatt fogadták el a jogállamisági mechanizmust az európai intézmények. A vétó ezt próbálná megakadályozni, de a kontroll-mechanizmus minden jel szerint januártól életbe lép. A színfalak mögött folytatódnak az egyeztetések, s a kiszivárgott információk szerint, lehet abban reménykedni, hogy a magyarok és a lengyelek nem akarják saját vesztüket okozva megakadályozni a két pénzügyi csomag elfogadását.