Ujhelyi: a Magyar Orvosi Kamara is részt vesz az Európai Egészségügyi Minimum Szolgáltatás kidolgozásában

HírKlikk 2019. december 13. 18:57 2019. dec. 13. 18:57

Kiemelt szakmai partner csatlakozott a mai napon az Ujhelyi István EP-képviselő által kezdeményezett Európai Egészségügyi Minimum Szolgáltatás (EEMSZ) kereteinek kidolgozásához – ezt a politikus jelentette be közösségi oldalán, miután tárgyalt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökségével.

Ujhelyi István azután ült tárgyalóasztalhoz Kincses Gyulával és a MOK elnökségének tagjaival, hogy levélben kérte az egészségügyi szakmai szervezetek segítségét az általa kezdeményezett minimum-program megvalósításával kapcsolatban. Mint ismert, az MSZP EP-képviselője nemrég bejelentette: az Európai Parlament egészségügyi kérdésekkel is foglalkozó szakbizottságának tagjaként, létre kíván hozni egy olyan uniós keretrendszert, amely meghatározza a tagállamokban az emberi méltóságot garantáló, európai szintű egészségügyi ellátás minimum standardjait.  

„Határozott álláspontom, hogy tarthatatlan az egészségügyi ellátórendszerek egyensúlytalansága az unióban. Tarthatatlan, hogy európai polgárok egészségi állapota és életminősége konkrétan azon múlik, hogy az unió melyik tagországában élnek. Tarthatatlan, hogy az egészségügyi dolgozók elvándorlása miatt, súlyos szakemberhiány veszélyezteti az ellátást a kelet-európai régiókban. És tarthatatlan, hogy az egészségügy szervezését tagállami hatáskörben hagyva, az unió csak megvonni tudja a vállát az egyes tagországokban uralkodó siralmas állapotok miatt. Meg fogjuk teremteni ezt a minimumszolgáltatási keretrendszert és ezzel garantálni fogjuk a magyar betegbiztonságot is!” – fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: számos egészségügyi szakmai szervezet jelezte már, hogy javaslataival hozzá kíván járulni az átfogó programhoz, de több tagállam egészségügyi minisztere ugyancsak érdeklődött a kezdeményezés iránt.

Az EP-képviselő a mai napon átadta Kincses Gyula elnöknek és a Magyar Orvosi Kamara elnökségi tagjainak azt az munkadokumentumot, amely az EEMSZ alapvetését, jogszabályi hivatkozásait és első körös javaslatait tartalmazza. A MOK vezetői az egyeztetés során egyértelművé tették, hogy előremutató szakmai ügyként kezelik a programot, amelynek kidolgozásához saját véleményt és javaslatot fognak letenni az asztalra. Ujhelyi István a találkozó után azt is közölte: január első heteiben Budapesten szakmai konferenciát és workshopot hív össze, amelynek eredményeként minden ágazati- és betegjogi szervezet véleményét be fogják építeni a javaslatcsomagba. „Nehéz fába vágtuk a fejszénket, de akik ismernek, tudják: mindent meg fogok tenni azért, hogy megvalósítsuk ezt a vállalást!” – fogalmazott Ujhelyi István.

Forrás: Hírklikk