Ujhelyi: brutálisan hazudik Hollik

Németh Péter 2020. március 29. 18:15 2020. márc. 29. 18:15

Hazugsággal vádolta meg az ellenzéket a Fidesz szóvivője, Hollik István: állítása szerint az Európai Uniótól nem érkezett semmiféle új pénz, miközben a magyar kormány már 245 milliárdot fordított a koronavírus elleni védekezésre. Ujhelyi István, a szocialisták uniós képviselője viszont egyértelművé tette, hogy Hollik az, aki hazudik: Magyarországnak nem kell visszafizetnie az egyes projektek előfinanszírozására érkezett támogatásokat, jóllehet ezeket –, normál esetben – vissza kellene adni az uniónak, most azonban fordíthatjuk a veszélyhelyzet elhárítására.

– Hollik István azt állítja, hogy hazudik az ellenzék – így ön is, aki ebben az ügyben tájékoztatót tartott, amikor azt állítja, hogy az unió pénzt adott Magyarországnak, a járvány kezelésre. Azt mondta, ez nem új pénz. Akkor ön most hazudott?

– Természetesen nem. Az unió, értelemszerűen nem új pénzt teremtett elő, hanem átcsoportosított más célokról. Ön szerint a magyar kormány új pénzt költött a védekezésre?

– Hollik képviselő azt nyilatkozta – Varga Mihály szavait, illetve számát ismételve –, hogy az Orbán-kormány 245 milliárd forintot fordított eddig a rendkívüli helyzet kezelésére.

– Nézze, egyszerűen brutális hazugság, amit Hollik István megenged magának. Az uniónak ugyanis nincs pénznyomdája, tehát ilyen értelemben nem ad új pénzt, hanem átcsoportosít. Magyarország esetében ez dupla annyi pénzt jelent, mint amennyit a kormány csoportosított át. Ugyanis, félreértés ne essék: Orbán sem új pénzt teremtett, hanem a meglévő költségvetés forrásait átcsoportosította. Nos, ezt tette az Európai Unió is.

– De ez Magyarország szempontjából új forrás, avagy felszabadított eddig felpántlikázott összegeket, hogy a vírus elleni harcra lehessen őket fordítani?

– Tekinthetjük úgy is, hogy a forrás maga itt volt már Magyarországon, mégpedig azért, mert egy sor projektre leszerződött Magyarország, hogy azokat az unió finanszírozza majd. Itt van például 13 milliárd forint arra, hogy a Miniszterelnökség az EU-s programokat ebből az összegből kommunikálja a társadalomnak. Most azonban, ez a propagandára használható forint – ismétlem, ez tisztán EU-s forrás –, az unió új döntése szerint, szabadon átcsoportosítható védekezésre.

– Nem gondolhatja úgy a Fidesz, hogy ez már itt van, ez a mi pénzünk, csak az unió most másra akarja költeni, mint mi?

– A lényeg mégiscsak az, hogy ez az unió pénze, és ugye az nem olyan nagy baj, ha azt mondja az európai közösség, hogy ezt most ne propagandára, hanem a védekezésre tessék fordítani. Ha ezt nem tenné meg az unió, akkor a tagállamoknak csak az eredeti célokra lehetne a pénzt felhasználni. Ez azonban csak – mondhatni – apró, de plasztikus része a az uniós pénzek felhasználásának. Sokan beszélnek a napokban 2000 milliárd forintos európai pénzről, én viszont 520 milliárdról beszélek. Mégpedig azért, mert ez az összeg konkrét költségvetési nyereség, akár új pénzként is felfogható.

– Hogyan?

– Az 520 milliárd, amiről szólok, nevezhető talált pénznek is. Ennek egy részét különben már most, májusban vissza kellett volna fizetni az uniónak, de azt mondta: ne add vissza, hanem használd a védekezésre. A másik rész még nincs itt valóban, de a napokban fogják utalni.

– Nem értem: mi ez az 520 milliárd?

– Ez a meglévő, már elfogadott projektek előfinanszírozását szolgálta volna; 1.4 milliárd euróról beszélünk. Ezt az EU tehát előfinanszírozásként adja, de később ezt az összeget vissza kell adni. Magyarul ez arról szól, hogy el lehessen indítani egy-egy projektet, de ha sikerült ebből beindítani, utána vissza kell adni.

– És most ezt Brüsszel felszabadította, azaz itt maradhat nálunk?

– Igen, pontosan ez történt. A Fidesz viszont játszik a szavakkal, amikor azt mondja, hogy ez nem új pénz. Hát hogyne lenne az? Valóban nem a pénzjegynyomdából jött ki, de olyan összeg, amely amúgy nem állt volna az ország rendelkezésére, csak az előfinanszírozást szolgálta. De visszatérek a kormányunkra: az a 245 milliárd – kérdezem újra – az új pénz vajon? Vagy a költségvetés átcsoportosítása révén keletkezett?

– Amúgy azt tudja, hogy ezt a 245 milliárdot hogyan számolta ki a kormány?

– Nem tudom, fogalmam sincs. Talán erre termett újságíróknak ki kellene nyomozni, hogy mikre ment el ez a pénz, hogy valós-e egyáltalán. Viszont az általam említett 520 milliárd egy része nagyon is itt van és itt is marad, a továbbiak pedig hamarosan érkeznek, és az a rész is itt marad. Természetesen, ha a magyar kormány úgy számolt, hogy ebből majd Mészáros Lőrinc valamelyik vállalkozását segíti meg, most pedig a veszélyhelyzetre kell fordítani, akkor lehet, hogy csalódottak.