Ujhelyi István: mindannyiunknak sokba fog kerülni, ha tovább zajlik az Orbán-kormány őrjöngése

HírKlikk 2021. december 4. 10:30 2021. dec. 4. 10:30

Fájó Orbánéknak, de most nem fognak győzni és nem tudja az idén februárban behűtött pezsgőt sem elővenni – mondta a KlikkFM Politikai Nagyító című műsorában Ujhelyi István.  Az MSZP EP-képviselője arról is beszélt, hogy az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka szerint, el kell utasítani Magyarország és Lengyelország keresetét, amelyet a jogállamisági feltételrendszer ellen nyújtottak be. Úgy látja, a feltételrendszert a megfelelő jogalapon fogadták el, összeegyeztethető az uniós szerződések 7. cikkével, és tiszteletben tartja a jogbiztonság elvét.

„Rengeteg kárt okoz Magyarországnak is mindaz, ami ezzel együtt jár, hiszen több százmilliárd forintnyi európai uniós forrás ragadt be, amit a jogállamisági kifogások, az Orbán-maffia működése miatt az Európai Unió befagyasztott és ez így is marad mindaddig, amíg helyre nem állítja Magyarország a jogállamiságot.”

Hozzátette, kevés az esély, hogy Orbánék visszakoznak, elnézést kérnek a nemzettől, Európától, lemond Orbán Viktor és azt mondja, hogy helyre kell állítani a jogállamiságot. Ujhelyi István szerint a megoldás az, hogy a magyar társadalom ráébred: áprilisban meneszteni kell őket, különben belefutunk egy történelmi zsákutcába.

„Komoly összefüggés van a jogállamisági csomag, az Európai Bíróság döntése és az Egyesült Államok által összehívott demokráciacsúcs között. Ez utóbbira az unió 27 tagállamából 26-ot meghívtak, csak Magyarországot nem. 100 ország képviselői lesznek jelen ezen a felvonuláson, ahol hitet tesznek a jogállamiság és demokrácia mellett és pont az lesz a téma, miként lehet megakadályozni, hogy korábban demokratikus országok belecsússzanak autokrata politikai maffiák birtokába.”

Nem véletlen, hogy Magyarországot nem hívták meg! Ennél több jelzés nem is kell ahhoz, hogy észrevegyük, Orbánék ámokfutása hamarosan véget ér. Az viszont nem mindegy, hogy mennyi kárt okoznak még mindannyiunknak – fogalmazott a szocialista politikus.

Felhívta a figyelmet arra, hogy sem a Biden elnök által összehívott demokráciacsúcs, sem az Európai Bíróság döntése, de még maga a jogállamisági vizsgálat sem foglalkozik a migránskérdéssel, vagy az LMBTQ-mozgalmakkal, senki nem akar az óvodákba nemátalakító műtéteket propagáló egyesülteket behívni. „Egyszerűen arról van szó, hogy ha a nyugati világhoz tartozó, a NATO-nak és az Európai Uniónak tagjaként a demokrácia és a jogállamiság mellett hitet tett országok valamelyike letér erről az útról, akkor azt vagy rá kell venni, hogy térjen vissza vagy ki kell közösíteni.”

„Mindannyiunknak sokba fog kerülni, ha tovább zajlik ez az őrjöngés.”

Megnyugtatásul elmondta, nincs arról szó, hogy ezeket a pénzeket végleg elveszítjük. „Ha áprilisban le tudjuk váltani az Orbán-kormányt, akkor – miután ezek csak befagyott pénzek – néhány napon belül, helyreállítva a nemzetközi bizalmat és a magyar jogállamiságot, ezek a források ismét rendelkezésünkre fognak állni.”

Abba bele se merek gondolni, hogy a Fidesz propagandagépezete elképesztő agresszív politikai magatartása miatt mégiscsak hatalmon maradna Orbán Viktor – folytatta. „Akkor milyen következő négy év vár ránk, mert a mostani amerikai és európai döntések egyértelműsítik, hogy itt már kompromisszum az Orbán-rendszer és az európai jogállamok között nem lehetséges” – jelentette ki Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője, a KlikkFM műsorában.

(Ennek a cikknek a megjelenését az Európai Parlament S&D képviselőcsoportja támogatta.)

Forrás: Hírklikk