Ujhelyi: végezzen stressz-tesztet a kormány az egészségügyi ellátórendszerben!

HírKlikk 2020. augusztus 2. 14:28 2020. aug. 2. 14:28

„Ordas nagy hazugságnak” nevezte Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi rádiónyilatkozatát Ujhelyi István szocialista EP-képviselő. A kormányfő azt állította: a magyar egészségügy Európában a legjobban teljesítők közé tartozik.

Az MSZP európai politikusa vasárnapi online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Orbán állításának nem pusztán a valóság és a hétköznapi emberek mindennapi tapasztalatai, de számos szakmai elemzés, például a Magyar Nemzeti Bank versenyképességi jelentése is ellentmond. Ujhelyi emlékeztetett rá: az „Orbán jobbkeze”, Matolcsy György által vezetett MNB erősen kritikus véleményt fogalmazott meg a magyar egészségügy helyzetét illetően, megállapítva többek között, hogy az elkerülhető halálozási arány Magyarországon a duplája az uniós átlagnak, de a visegrádi országokkal történő összehasonlításban is tragikusan szerepelünk ezen a területen.

Az MSZP EP-képviselője a sajtótájékoztatón rámutatott, hogy a kormány egy átfogó tanulmányt rendelt meg egy neves nemzetközi elemzőcégtől az egészségügyi rendszer lehetséges átalakításáról, a dokumentum a kiírás szerint legkésőbb jövő hét pénteken kell, hogy a kormány asztalára kerüljön. Ujhelyi szerint a kormányzati káoszt jól jellemzi, hogy ezt a tanulmányt nem Kásler Miklós és az EMMI, hanem Pintér Sándor belügyminiszter rendelte meg. Az MSZP európai politikusa arra szólította fel a kormányt, hogy minél előbb hozza majd nyilvánosságra ezt az elemzést, az egészségügy átalakításáról pedig ennek alapján folytassanak a lehető legszélesebb körű és érdemi konzultációt a szakmai szervezetekkel.

Ujhelyi hozzátette, hogy az Európai Parlament néhány héttel ezelőtt elfogadott egy átfogó közegészségügyi stratégiát, amely az uniós egészségügyi rendszerek javítását és megerősítését szolgálja. „Ennek az átfogó anyagnak az egyik fontos pillére volt annak az Európai Egészségügyi Uniónak a koncepciója, amelynek kidolgozásában aktív szerepet vállaltam. Ez a parlamenti állásfoglalás többek között felszólította az uniós tagállamokat arra, hogy sürgősen végezzenek stressz-teszteket egészségügyi rendszereiken a gyenge pontok azonosítására. Ehhez kapcsolódóan pedig felszólítottuk az Európai Bizottságot, hogy a tesztek eredményei alapján tegyen javaslatot a minőségi egészségügyi ellátás minimum-követelményeiről szóló irányelvre, garantálva a betegek biztonságát és az egészségügyi dolgozók tisztességes munkakörülményeit” – fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: a kezdeti ellenkezés után a fideszes EP-képviselők is megszavazták a javaslatot, vagyis a koncepció bírja a kormánypártok támogatását is. Az MSZP politikusa ezért felszólította az Orbán-kormányt arra, hogy aktívan támogassa az Európai Egészségügyi Unió megvalósítását és legyen az első olyan tagállami kormány, amely elvégzi saját egészségügyi rendszerén a javasolt stressz-tesztet. Ujhelyi hangsúlyozta, hogy minden magyar embernek jár az európai szintű egészségügyi ellátás, ennek megteremtéséhez pedig szükséges a minőségi minimumkövetelmények meghatározása.