Újprüdéria – a bulvár erejével

Puzsér Róbert 2019. december 8. 15:52 2019. dec. 8. 15:52

A monogámiának – mint általánosan szabályozó társadalmi normának – nagyjából száz éve vége van. A napjaink párkapcsolatait formáló elv a sorozatmonogámia – ma már monogámia alatt senki sem azt érti, hogy egy életre választ társat, hanem azt, hogy egyszerre nincs több partnere. S hiába a sorozatmonogámia lejáró időtartamú kötöttsége, így is egyre gyakoribb és egyre elfogadottabb a szeretői viszony, a párcsere, a prostituáltak szolgáltatásainak igénybevétele, a swinger klubok látogatása és a poliamoria szellemében fenntartott három-, négyfős kapcsolat. A szexuális kíváncsiság, a promiszkuitás izgalma szétfeszíti férfi és nő együttélésének hagyományos kereteit.

A monogámiáról sorozatmonogámiára való átállást azért érzi utólag mindenki normálisnak, mert ezt a folyamatot filozófusok és művészek vezényelték le évszázadok alatt. Az emberi kultúra halhatatlan remekművei közé tartoznak azok a költemények, elbeszélések és filmek, amelyek széles körben hitelesítették, hogy egyetlen partnerrel való kapcsolat egy életen át nem feltétlenül érték, nem feltétlenül erkölcsi igazság, és nem feltétlenül való mindenkinek.

A sorozatmonogámia kritikája ugyanígy kezdődött. A szexuális forradalom szellemét hordozó kultúra súlyos erkölcsi dilemmákat feszegetett, mára viszont a párkapcsolati diskurzus legfőbb formálójává a bulvár vált, amely nem válaszokat keres, hanem sokkol, provokál, megriaszt és nevetségessé tesz. Múlt héten két ilyen „hírbe” ütköztem. Egyik arról szólt, hogy a meleg pár egyik tagja elcsábította a lányuk biszex barátját. A másik azt a nőt mutatta meg, aki négy férfival él, és minden este mással alszik. Nincs szándék megérteni, nincs szándék elmélyedni, csak borzongani és felháborodni. Ez a felülről vezérelt szexuális ellenforradalom.

A helyzet megtévesztésig emlékeztet arra, amikor a szexuális normák formálását Sigmund Freudtól és Mick Jaggertől Kovács Kovi István és Rocco Siffredi vette át. A pszichológia és a kultúra helyett a pornográfia termelte ki a trendeket – olyanok is lettek. Attól tartok, hogy a bulvár martalékaként a párkapcsolati diskurzusra is ez a sors vár.