Újra kikapcsolhatják a közműveket

HírKlikk 2021. május 12. 08:38 2021. máj. 12. 08:38

Kedden a veszélyhelyzet ellenére is véget ért a 60 napnál régebbi energiadíj-tartozást felhalmozó háztartások esetében a kikapcsolási moratórium.

Közben több mint 55 százalékkal megemelték a visszakapcsolási díjakat is. Ez azt jelenti, hogy az árammérő visszakötése csaknem 30 ezer forintba kerül – írja a Népszava.

A lapnak az ügyfélszolgálatokon megerősítették, hogy újraindultak a közműszolgáltatóknál a kikapcsolások. Kérdésükre magát a tényt az E.ON-nál hivatalosan is visszaigazolták, az MVM sajtóosztályáról azonban lapzártáig nem kaptak választ.

A közműszolgáltatók a koronavírus miatti veszélyhelyzet miatt tavaly márciusban jelentették be a kizárások szüneteltetését, ami egészen a járvány első hullámának végéig, júliusig tartott, majd november indult újra.

A Népszava szerint a kikapcsolással fenyegetett fogyasztók száma több százezerre becsülhető. Az üggyel behatóan foglalkozó Habitat for Humanity korábban többek között indítványozta a veszélyhelyzet alatti szolgáltatói türelem törvénybe foglalását, ám erre nem érkezett érdemi válasz. Kiss Eszter, a civil szervezet sajtókapcsolati felelőse annyit mondott a lapnak, hogy a szolgáltatók velük mint szakmai szervezettel nem egyeztették a meglepő lépést.

Forrás: Népszava