Újra megjelent Magyarországon a madárinfluenza

HírKlikk 2020. március 26. 11:02 2020. márc. 26. 11:02

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta egy Bács-Kiskun megyei kacsatartó gazdaságban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán. Az állategészségügyi szakemberek az érintett 32 500 pecsenyekacsa leölését már a gyanú alapján megkezdték.

A Nébih csütörtöki tájékoztatása szerint, a Bács-Kiskun megyei Csólyospálos közelében található kacsatartó gazdaságban azonosították a madárinfluenza vírusát. A gazdaságban a hétvégén megemelkedett elhullást tapasztaltak, valamint megjelentek a betegségre jellemző klinikai tünetek is.

A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette – közölték. A fertőzött állományok leölését már a gyanú alapján megkezdték a szakemberek, továbbá a gazdaság körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet és a tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetet.

A közlemény szerint, a járványügyi nyomozás folyamatban van.

A vándormadarak vonulása miatt, a vírus továbbra is folyamatos veszélyt jelent a baromfiállományokra. Emiatt továbbra is érvényben van a baromfik zárt tartásának kötelezettsége.

Szintén kötelező a járványvédelmi minimum-feltételek teljesítése, azaz a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni – hangsúlyozta a Nébih.

Forrás: MTI