Újra napirenden a budapesti olimpia megrendezése

HírKlikk 2021. január 28. 12:35 2021. jan. 28. 12:35

A Magyar Olimpiai Bizottság január 27-ei ülésén döntött a Budapest 2032 Bizottság létrehozásáról is. A testület vezetőjének Szalay-Berzeviczy Attilát választották – olvasható a szervezet honlapján.

A közlemény idézi a MOB elnökét, Kulcsár Krisztiánt is, aki azt mondta, a Magyar Olimpiai Bizottság nem végezné jól a feladatát, ha nem foglalkozna komolyan a 2032-es olimpia megpályázását és megrendezését megelőző kérdésekkel. Megítélése szerint már 2023-ban jeleznie kell Magyarországnak a pályázati szándékot.  

A bizottság szervezője, Szalay-Berzeviczy Attila azt mondta, a bizottság feladata kizárólag annak a kérdéskörnek az átfogó vizsgálatára terjed ki, hogy lehetséges-e, illetve érdemes-e Budapestnek megfontolni, hogy beadja-e a 2032-es nyári olimpia megrendezésére vonatkozó pályázatát.

Szerinte ehhez egy minden részletre kiterjedő megvalósíthatósági és makrogazdasági hatástanulmány szükséges, amiben a korábbi pályázatok minden elemét újra kell gondolni. „Fel kell tennünk magunknak azt a kérdést, hogy mit tudunk, és az mire elég – fogalmazott. Ugyanakkor Vékassy Bálint főtitkár jelezte: ha a pályázás kilátásai pozitív eredménnyel kecsegtetnek, úgy is kiterjedt társadalmi vitára lesz szükség.