Újra téma lesz a vasárnapi nyitvatartás?

HírKlikk 2019. november 11. 05:30 2019. nov. 11. 05:30

A kiskereskedelemben a vasárnapi nyitvatartás önkéntes rövidítése ismét napirendre kerülhet a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán - számolt be a Magyar Nemzet annak apropóján, hogy megkezdődtek a jövő évi bértárgyalások.

Nehezen látható át, hogy a kormány számára miért ilyen súlyú ez a kérdés, hiszen korábban komoly népszerűségcsökkenéssel járt amikor korlátozták a kiskereskedelmi egységek hétvégi működését - írja a cikkre hivatkozó Privátbankár.

A sajtóban többször felmerült, hogy a kormány annak érdekében hozta a nyitvatartást korlátozó intézkedést, hogy helyzetbe hozza a magyar tulajdonú, de alacsonyabb hatékonysággal működő láncokat. Ezt ők konzekvensen tagadták, és a dolgozók érdekeire hivatkoztak. Más kérdés, hogy más, hétvégi munkában érintettek kapcsán nem volt megfigyelhető a kormánynak ez a fajta érzékenysége.

Akár a közszférában (pl. egészségügy, tömegközlekedés) működő szervezetekről, akár a magánszféráról (pl. a hétvégi műszakokban is működő járműgyártók és beszállítóik) volt szó a hétvége „szentsége” nem érintette meg a döntéshozókat. Később a rabszolgatörvényként elhíresült túlórákat szabályzó jogszabály sem vette figyelembe ezt a szempontot. 

A mostani felvetés, vagyis az önkéntes rövidítés kapcsán pedig úgy tűnik, valamilyen szinten nyitott kapukat döngethetnek - jegyzi meg a portál. A szektorban ugyanis elindult egy konszolidáció. Ennek hátterében két dolog áll: egyrészt a korábban bevezetett pótlékok megdrágították a vasárnapi munkavégzést, a másik pedig a munkaerő hiánya.

A leghatékonyabban működő diszkontokat (pl. Lidl, Aldi) sokkal kevésbé rázza meg a munkaerőköltség növekedése és a munkaerőhiány. Ez abban is tetten érhető, hogy ők azok, akik leginkább diktálják a bérversenyt. A másik oldalon azok a kis üzletek vannak, amelyeket komolyan sújtott az elmúlt időszakban a bérjellegű költségek emelkedése. Nekik a hétvégi nyitvatartás drága nyűg, egyesek mégis ragaszkodnak ehhez megakadályozandó a további piacvesztést. Ők akár jogszabályban szabályozott korlátozást, akár önkéntest minden bizonnyal pártolnák.

A sikeres és hatékony boltok viszont jóval kevésbé érdekeltek akár az önkéntes korlátozásban is, az esetükben valami háttéralku keretében lehetne talán egyeztetni. Más kérdés, hogy a kormány eddig nem a kompromisszumokról és az egyezkedésekről volt híres, sokkal inkább erőből próbáltak meg mindent megoldani. 

Forrás: Privátbankár