Ukrajnában felvették a kesztyűt a korrupció ellen

HírKlikk 2023. szeptember 5. 17:30 2023. szept. 5. 17:30

A felszínen úgy jelenik meg, hogy Ukrajna visszaszerzi a kezdeményezést a korrupció elleni harcban. Előbb a védelmi minisztert menesztették pénzügyi visszaélések gyanújával, majd az elnök volt nagy támogatóját állították bíróság elé, mivel alapos a gyanú, hogy Kolomojszkij csalt és pénzt mosott. Ám vannak kérdőjelek mindkét lépés időzítését és természetét illetően.

A The Economist szerint a miniszternek nem volt köze egyik gyanús ügylethez sem, viszont rosszul kezelte a botrányt. Még újságírókkal is vitába keveredett, ezért a helyzete tarthatatlanná vált. Az utód, a tatár Umerov, sötét ló. A színfalak mögött fontos szerepet játszott minden fontos döntésben, kezdve a gabonaügylettől, egészen a fegyverszállítási megállapodások sokkal kevésbé átlátható világáig.

Zelenszkij azt reméli, hogy a személycsere elfojtja a köz elégedetlenségét. De hogy miként végződik a két ügy, az így vagy úgy, de mindenképpen befolyásolja, hajlandó-e a Nyugat tovább finanszírozni Ukrajnát.

(A cikk csak előfizetők számára olvasható.)

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom