Ukránok magyar állampolgársága: A DK nem hagyja annyiban

NVZS 2019. február 4. 18:48 2019. feb. 4. 18:48

„Nyilvánvaló, hogy nem hagyjuk annyiban, kötelességünk megakadályozni, hogy olyanok is szavazhassanak az idei két fontos választásunkon,  akik nem élnek Magyarországon és még magyarul sem beszélnek” – közölte Vadai Ágnes, aki ukrán állampolgárok honosításával, Magyarországon történő letelepedésével kapcsolatban kérdezte Polt Pétert. A Legfőbb ügyész válaszából kiderült: nem hogy nyomoztak ilyen ügyekben, már ítéletek is születtek. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a DK mit tervez.

A HVG szúrta ki, hogy megszületett Polt Péter legfőbb ügyész válasza a DK-s Vadai Ágnes által január 21-én írásban feltett kérdésekre. A válaszban Polt elismerte, hogy az ügyészség nyomozott a választások idején tömegével betelepített, csalással kiadott állampolgárságot szerzett ukrán-magyar választók, illetve a Magyarországon lakcímet szerzett ukrán magyar nyugdíjak ügyében. Polt Péter tételesen megválaszolta Vadai hét kérdését, s ezekből kiderül: 2019. január 28-ig 370 ügyben indult nyomozás ukrán állampolgárok honosításával, Magyarországon történő letelepedésével kapcsolatban, ebből 32 esetben még a felderítési, 27 ügy a vizsgálati szakaszban van, 156 esetben vádemelés történt, azaz bírsági szakaszba ért az ügy, 106 esetben született jogerős ítélet.

S hogy összességében hány ilyen ügy volt, lehetett? Ezt is kérdeztük Vadai Ágnestől, aki szerint  megbecsülni sem lehet a számot. „Polt Péter ugyan 370 esetről ír a válaszában, de ez lényegében semmit nem jelent, hiszen csak mi találtunk olyan házat, amikor Kelet-Magyarországon forgattunk, amelyben több mint százan voltak bejelentve” – közölte. Emlékeztetett arra, hogy a tavalyi országgyűlés választásokat megelőzően Gyurcsány Ferenc a helyszínen készített egy videót a témában, ez elég gyorsan terjedni kezdett, s mint mondta: sok információt kaptak, most pedig  volt már olyan helyi jegyző, aki elkezdett feljelentéseket tenni azok ellen, akik visszaéléseket követtek el.

Kérdésünkre, hogy mi lehet a következő lépés, a DK politikusa leszögezte: „kutatni és keresni kell, fel kell deríteni további ügyeket és meg kell találni azokat, akik ebben segítséget nyújtottak, polgármestereket, jegyzőket, állami hivatalnokokat – hiszen maga Polt Péter is elismerte a válaszlevelében, hogy voltak  ’a hivatalnok felelősségét is felvető módon’ megtörtént esetek”.  Hozzáfűzte: „ha a hatóságok nem is teszik meg, a sajtó és az ellenzék felderít ilyen ügyeket, igaz a Legfőbb ügyész előszeretettel hivatkozik arra, hogy a sajtóban megjelenő hírre nem indít nyomozást, pedig meg kellene tennie, hiszen közérdekű ügyekről van szó”.

A DK mindenképpen lépni fog, „ezt nem lehet annyiban hagyni; a tavalyi országgyűlési választásokon nagy valószínűséggel választási csalásokat követtek el, s nem szabad engedni, hogy ez megismétlődhessen a két nagyon fontos idei választáson – a májusi európai parlamenti, illetve az őszi önkormányzati választásokon” – szögezte le Vadai. „Kötelességünk megakadályozni, hogy olyanok dönthessenek, akik nem hogy nem élnek Magyarországon, de még csak nem is beszélnek magyarul” – fűzte hozzá.