Ungár: most már érzelmi kérdés is, hogy legyőzzem Hende Csabát!

Harkai Péter 2021. július 19. 16:00 2021. júl. 19. 16:00

Ungár Péter egy trójai faló, a Fidesz csak nyerni fog vele jövőre – nagyjából így vélekedik az Orbán-kormány volt honvédelmi minisztere az LMP politikusáról, leendő riválisáról és a közelgő választás esélyéről. Ungár mindezt másként értékelte a Hírklikk megkeresésére.

„Ő voltaképpen a mi kutyánk kölyke./.../ Ezzel a rendkívül vehemens Fidesz- és Hende-ellenességgel szeretné elleplezni azt, hogy ő egy trójai faló. Ugyanis, ha Ungár Péter bekerül a parlamentbe, akár listán, akár egyéniben, a megfelelő pillanatban át fog állni a Fideszhez” – nyilatkozta a Fidesz országgyűlési képviselője, volt honvédelmi minisztere az ATV műsorában. Ezért Hende Csaba bizakodik, hogy Ungár nyeri meg az őszi előválasztást, „mert akkor már rossz döntést nem tudnának hozni a szombathelyiek”.

Az LMP politikusa közösségi oldalán reagálva az elhangzottakra, többek között jelezte: „optimizmusra ad okot, hogy szűk egy évvel a választások előtt a kormánypárt oda jutott, hogy leginkább saját magukkal próbálják meg ijesztgetni a szavazókat”. Valamint személyesen Hende Csabának is üzent: „Hende Csabának pedig üzenem: látva a teljesítményét, ha fiatal koromban a karriervágy miatt a Fideszbe, és nem az LMP-be lépek be, most könnyen lehetnék a térség kormánypárti országgyűlési képviselője. De mivel többek között akkor most saját magamat kéne b*zizni ebben a kampányban, ellenzéki politikus lettem, és vele szemben én még soha nem is hagytam cserben a politikai közösségemet”.

Hende állításáról személyesen Ungár Pétert kérdeztük, hogy amennyiben győzne áprilisban, melyik frakcióban folytatja a politizálást. Válasza tömör volt: „az LMP Magyarország Zöld Pártban”. Természetesen nem vele akartuk magyaráztatni Hende képviselő ki-beszólását, inkább „politikastratégiailag” kértük ki a véleményét, hogy egy ilyen mondat miért csusszan ki a politikai erőtérben rivalizálva?

Válaszából kiderült, hogy szerinte Hende Csaba egy kétségbeesett ember, aki nem talált már más eszközt. „Látszott rajta, amikor beült a tévéstúdióba öntelt mosollyal az arcán, hogy ő ezt rendkívül jól kitalálta, ez volt a gondolata arra, hogy ne én nyerjem az előválasztást és ezért próbálkozik ilyen eszközökkel.”

Ugyanakkor hozzátette: pontosan tudja, hogy a szombathelyi választópolgárok ezen a „hihetetlenül gyermeteg próbálkozáson átlátnak”. Miután elegáns szókimondással üzent/válaszolt Hende Csabának, hogy ha karriert akarna, már rég beléphetett volna a Fideszbe, felmerül a kérdés, hogy miért nem tette meg még politikai pályája kezdetén? „Mert nem értek velük egyet” – és nem is tervezi a politikai családját megváltoztatni, érkezett a válasz.

Fordítottunk egyet Hende képviselő úr megjegyzésén és arról is kérdeztük az LMP politikusát, hogy amennyiben veszítene tavasszal a fideszes politikus, befogadná-e az LMP? Elvégre több pártot is megjárt már, miért ne próbálná ki a zöldeket. Ungár Péter tömör „nemmel” reagált a kérdésre s a miértre is választ adott: „az LMP-ben nem fogadunk be olyan embereket, akik magánvagyont csináltak a közpénzből.”

Az őszi előválasztás éles ellenzéki küzdelmet hozhat, mivel Ungárral szemben Czeglédy Csaba indul s kettejük közül kerül ki Hende kihívója a Vas megye 1. választókerületben. Az LMP országgyűlési képviselőjétől megkérdeztük, hogy az idézett vádak ellenére, érez-e elég elszántságot a győzelemre, vagy tart az esetleges újabb nemtelen támadásoktól? Ungár határozott válaszában kijelentette: „mindent el fogok követni a győzelem érdekében. Nekem most már érzelmi kérdés, hogy Hende Csaba politikai karrierje jövő áprilisban véget érjen”.