Ünnepelték az otthoni hisztériát

Farkasházy Tivadar 2020. február 26. 19:56 2020. feb. 26. 19:56

Egy vidéki alapítványi iskola 12 középiskolás tanulója és igazgatónőjük vasárnap Milánóba repült három hetes tanulmányi kirándulásra az EU mobilitási programja, az Erasmus+ keretében. Az igazgatónő már az induláskor tisztában volt vele, hogy az olasz kormány karantén alá helyezte a koronavírus észak-olaszországi gócpontját, mégsem maradtak itthon. Ahogy számosan azok közül, akik befizettek síelésre, miegymásra. Az említett csoport nem tapasztalt pánikhangulatot, mi több, az igazgatónő az Indexhez eljuttatott képernyőfotók szerint, ezzel a szöveggel posztolt a közösségi oldalára vasárnap: az első pizza, ünnepeljük az otthoni hisztériát.

Szívből gratulálok neki, ekkora baromról régen hallottam a közoktatásban. Hölgy lévén, átjavíthatnám ostobára, de az ide most kevés.  Mert itt most sokkal többről van szó, ez a vírus pillanatokon belül minket is elérhet. És ha valamikor, a többnyire felülről szponzorált és sokak által oly nemes buzgalommal gyakorolt ellenségkeresések helyett, most aztán igazán óriási szolidaritásra lenne szükség ebben az országban. Például az idősebb és az ifjabb generációk között, főleg az utóbbiak részéről. Az Index ugyanis kedden közzétette a koronavírus halálozási rátáját korcsoportok szerint. Az adatokat tessék óvatosan kezelni, de azért az arányok igen ijesztőek. Mármint az idősebbek számára.

Ugyanis a megbetegedett 80 felettiek esetében 15, a 70-80 közöttiek esetében 8, a 60-70 közöttiek esetében 4, az 50-60 közöttiek esetében 1,5 százalékra tehető az elhunytak száma. 50 év alatt 0,2százalék.  Ezt a tényt eddig nemigen hangsúlyozták, s még olyan cikkel is találkoztam, hogy nyugi, csak az idősebbek halnak bele.

A fenti adatok alapján, az én korcsoportomban tehát – 74 múltam – negyvenszer annyi esélye van valakinek meghalni, mint egy 50 év alattinak. Miközben utóbbi lehet, hogy ugyanúgy fertőz, azaz korántsem mindegy, hogyan viselkedik. Ha beteg, egy enyhének tűnő náthával is otthon marad, s nem jár be dolgozni. Ha gyanús tüneteket észlel magán, akkor nem metrózik egész nap, de ha semmi baja, akkor is lehet, hogy potenciális vírushordozó, ezért nem utazik el egy olasz sí-útra, vagy ha már elutazott, akkor nem ilyen baromságot üzen haza. Nagyon kérem, senki ne kezdjen el átkozódni itt alul, inkább azon gondolkodjék, mit tudnánk tenni nemcsak magunkért, hanem egymásért is. Például a gyakran ellentétes és rendkívül hiányos információk közül miképpen lehetne kibogozni a helyes viselkedéseket és tennivalókat.

Például az a miniszter, akinek a fotóját mellékeltem, s aki igencsak csöndes volt az elmúlt hetekben, pedig ha valamikor, akkor most aztán igazán hallathatná a hangját. Remélem, nem csupán a Tízparancsolatra gyúr, mert hamarosan kiderülhet, amit egy kereszténydemokrata honatya állított, hogy a stadion mégse egészségügyi intézmény.