Üresen álló egyházi épületeket újítanak fel

HírKlikk 2020. július 5. 09:42 2020. júl. 5. 09:42

Gyopáros Alpár, modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, szombaton bejelentette, hogy hétszázmillió forintból 42 közösségi teret és 13 egyházi temetőt újítottak fel – köztük üres paplakokat is.

Nagyobb szükség van ma a falvakban az egyházakra, mint korábban, a kormány ezért is támogatja a Magyar falu program keretében a történelmi egyházak közösségi szintű fejlesztéseit – idézi a Pesti Hírlap Gyopáros szavait arról a pályázatról, amelyet idén is meghirdettek, méghozzá ötmilliárd forintos keretösszeggel.

Mint mondta, a pályázatnak köszönhetően, csak Győr-Moson-Sopron megyében tavaly 42 közösségi teret és 13 egyházi temetőt újítottak fel hétszázmillió forintból.

A kormánybiztos rámutatott, hogy olyan kistelepülések fejlesztése a cél, ahol a megfogyatkozó papság és lelkészség miatt, nem lakik egyházi személy, de van pap- vagy lelkészlak, így azokat az épületeket közösségi élettel lehet megtölteni.

A várhatóan két hét múlva elbírálásra kerülő pályázatokon épületfelújításra 15 millió forintig, az épületek eszközállományának fejlesztésére 5 millióig, világi közösségszervező egy évig történő foglalkoztatására pedig 2,3 millió forintig lehetett támogatást kérni.