Uszító mozgalmak támogatása miatt mehet börtönbe egy szlovák párt elnöke

HírKlikk 2020. október 13. 06:20 2020. okt. 13. 06:20

Négy év és négy hónapos szabadságvesztésre ítélte a bazini Specializált Büntetőbíróság Marian Kotlebát, a radikális jobboldali Mi Szlovákiánk-Néppárt (LSNS) elnökét, a párt parlamenti képviselőjét az emberi és szabadságjogok elnyomására uszító mozgalmak támogatása és népszerűsítése miatt – közölték hétfőn este Pozsonyban.

Az ítélet még nem jogerős. Ha jogerőre emelkedik, Kotleba elveszíti képviselői mandátumát.

Marian Kotleba a bíróság előtt elmondott beszédében a vádat alaptalannak és koncepciósnak minősítette. A perben azzal vádolták, hogy 2017-ben egy besztercebányai középiskolában mintegy négyszáz vendég előtt három családnak egyenként 1488 euró értékű csekket ajándékozott. A bíróság szerint, a 14-es és a 88-as számoknak szélsőséges jelentésük van, kapcsolatban vannak a nácizmussal.

„A hatályos jogszabályokban sehol sincs megírva, hogy bűncselekményt követ el, aki egy bizonyos pénzösszeget ajándékozik családoknak" – védekezett a pártelnök.

Az említett csekkeket Kotleba március 14-én, a második világháború alatti fasiszta szlovák állam megalakulása évfordulóján adta át az érintetteknek. Kotleba és pártja nyíltan vállalja a náci Németországgal szorosan együttműködő háborús szlovák állam örökségét.

„A vádat és az ellenem folyó eljárást koncepciósnak tartom. A bizonyítékokat szelektív módon válogatták ki" – szögezte le Kotleba. Hozzátette: az adománnyal csak a szegényebb családokat akarta támogatni. Marian Kotleba az esemény idején Besztercebánya megye elöljárója volt.

Forrás: MTI