Üzent a Néppárt Orbánnak

NVZS 2020. június 6. 11:55 2020. jún. 6. 11:55

A diplomáciában és a politikában nem lehetnek véletlenek: nem véletlenül éppen Orbán Viktor minszki látogatására időzítette az Európai Néppárt a figyelemfelhívó Facebook-posztját, miszerint Fehéroroszország megérdemli a tiszta választásokat. Orbán maga is üzent, igaz, nem a Néppártnak, hanem az Európai Unió egészének: „az EU végre szüntesse meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat”.

Miközben Orbán Európa utolsó igazi diktátorával, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel pózolgatott Minszkben, pártcsaládja, az Európai Néppárt feltűnően szerkesztett posztban fejezte ki aggodalmát a belarusz választásokon induló ellenjelöltekkel szemben alkalmazott lejáratási kampányok és fokozódó elnyomás ellen. „Ez a viselkedés mutatja a rezsim gyengeségét és elkeseredettségét” – véli az EPP, amely ígéri: szoros figyelemmel kíséri a blogger, Szergej Tyihanovszki sorsát, akit egy választási gyűlésen vettek őrizetbe. „Aláássa a választások hitelességét és tisztaságát, hogy elfogadhatatlan módon, új politikai foglyokat dugnak rács mögé” – szögezi le az EPP.  

Erre sok szót nem vesztegetett látogatás alatt Orbán, aki – az MTI tudósítása szerint – olyanokat mondott inkább, mint hogy „a két nép és a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk". Annál több szót ejtett a gazdaságról, domborítva Belarusz szerepét a magyar energiabiztonságban, kitérve az atomenergiára, benne Pakssal, s közölte, hogy Magyarország egy 40 millió eurós hitelkeretet nyitott  az Eximbanknál fehérorosz és magyar cégek együttműködésének finanszírozására.

Nem véletlenül mondta Lukasenka, hogy Fehéroroszországnak Magyarország a legközelebbi partnere az EU-ban, „mindenki másnál jobban megért bennünket”.