V21 néven reaktiválja magát a V18

NVZS 2019. március 21. 18:01 2019. márc. 21. 18:01

Újjáéled a V18, az a Válasszunk 18 csoport, amelyben öt korábbi – jobb- és baloldali – kormány tagjai dolgoztak együtt a minél magasabb választási részvételért és az ellenzék összefogásáért – értesült lapunk. A Hírklikk úgy tudja: már a jövő héten a nyilvánosság elé állnak, V21 néven. Elsőként az Európai Parlamenti választásokra szeretnének mozgósítani, fő üzenetük pedig az lesz, hogy „olyan pártra szavazz és olyan képviselőt válassz, amely és aki Európa-párti és nem konfliktusokat keres az Unióval, hanem együtt akar működni vele”. Összhangban fognak működni a Márki-Zay-Péter féle Mindenki Magyarországa Mozgalommal, amely elsősorban az őszi önkormányzati választásokra készül és inkább a vidéket fedi le.

Tényleg nem tréfált a V18, amikor a tavaly áprilisi országgyűlési választások után azt jelezte, hogy „egyelőre formálisan szüneteltetjük a működésünket, de informálisan tovább dolgozunk, s nem szűntünk meg”. Információink szerint ugyanis a jövő héten ismét a nyilvánosság elé lép a csoport, amely öt korábbi kormány tíz tagjából alakult (menet közben egy távozott) azzal céllal, hogy mozgósítson a minél magasabb választási részvételre és korteskedjen az ellenzék összefogása mellett.

A csapat – kiegészülve Jeszenszky Géza volt külügyminiszterrel – most elsőként a tavaszi EP-választásokra koncentrálja majd a tevékenységét, de vélhetően az őszi önkormányzati választásokra is készül.

A 21 a 21. századot jelképezi a nevükben. Ezúttal Balázs Péter külügyminiszter nem egyedül áll elnökként a csoport élén – társelnöke is, lesz Bod Péter Ákos személyében – tudtuk meg. S nem csak a részvételre való mozgósítás és az összefogás lesz a céljuk, hanem az is, hogy saját tevékenységükkel hozzájáruljanak ahhoz: minél több Európa-párti magyar képviselő jusson be az Európai Parlamentbe, olyan, aki együtt akar működni az EU-val, s nem harcolni ellene.

Mint emlékezetes, tavaly január elején alakult meg a V18. Andor László volt EU-biztos, Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter, Bod Péter Ákos egykori ipari és kereskedelmi miniszter, MNB-elnök, Göncz Kinga volt ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter, valamint külügyminiszter, Holoda Attila egykori energiaügyi helyettes államtitkár, Mellár Tamás korábbi KSH-elnök, Pusztai Erzsébet egykori egészségügyi államtitkár, Raskó György volt mezőgazdasági államtitkár, valamint Székely Tamás volt egészségügyi miniszter voltak az alapító tagok. (Lévai Katalin volt esélyegyenlőségért felelős miniszter is alapítótag volt, ám menet közben kénytelen volt távozni, miután kiderült, hogy pártot alapított, amely indulni szándékozott áprilisban.)

Tavalyi tevékenységük kiterjedt választási fórum szervezésére: öt ellenzéki párt, a DK, az Együtt, az LMP, a Momentum, és az MSZP-P vezetője nyilvános fórumát hozták tető alá – igaz a tervezett szakpolitikai és miniszterelnök-jelölti vitákat nem jött létre. Emellett háttérelemzéseket készítettek, a Gulyás Márton által indított Közös Ország Mozgalommal közösen helyi közvélemény-kutatásokat készítettek, szavazásra mozgósítottak, többek között videókkal is.