Vajda Zoltán: a Fidesznek annál jobb, minél rosszabb

Németh-Kállai Szilvia 2023. május 28. 14:10 2023. máj. 28. 14:10

Egészen szokatlan, de valóban komolyan bírálja a Költségvetési Tanács a jövő évi büdzsét – jelentette ki Vajda Zoltán. Az országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnökével a Tanács véleményéről beszélgettünk. Eszerint a jövő évi költségvetés komolytalan, nagy kockázatok vannak benne, semmilyen intézkedést nem tartalmaz és még egy törvénytelenség is van benne.

Egyértelmű, hogy a korán elkészített költségvetés bődületes butaság, de a kormány láthatóan ragaszkodik hozzá – fejtette ki Vajda Zoltán.  Az idei évre tavaly nyáron benyújtott büdzséből is kiderült, hogy a két fő szám mennyire valóságos: ott a GDP 4,2 százalékos növekedésével számoltak, az inflációt pedig 5,1 százalékkal tervezték. Az évvégére kiderült, hogy ennek a két számnak köze nincs a valósághoz. A 4,2-es GDP az 0 körüli lesz az idén, az 5 százalékos inflációt pedig már a kormány is bőven 15 százalék fölé várja. Tehát az egyikkel négyszeresen, a másikkal meg háromszorosan tévedtek rossz irányba. De nem csak én látom így – folytatta a szocialista politikus. A Költségvetési Tanács – amelynek vezetője Kovács Árpád, másik két tagja az MNB és az ÁSZ elnöke, tehát nem állnak távol a Fidesztől  – is jelentős problémákról beszél immár a most benyújtott jövő évi költségvetés kapcsán. 

„A kormány figyelmét több, a tervezett célok elérését érintő kockázatra hívják föl”, „a költségvetési tervezés makrogazdasági feltételeinek jelentős előreláthatósági korlátja van” – idézett a Költségvetési Tanács állásfoglalásából a parlamenti bizottság elnöke. Szerinte az utóbbi idézet azt jelenti – bár bonyolultan fogalmazták meg –, hogy ők sem veszik komolyan ezt a költségvetést, a maguk módján mondták, hogy komolytalan. A harmadik gondolat, amit Vajda Zoltán kiemelt, a tanácsnak az a véleménye, hogy „célszerű, ha a törvényjavaslat benyújtásakor az országgyűlés tájékoztatást kapna az előirányzatokat megalapozó kormányzati intézkedésekről”. Magyarul, hogy még ha komolyan is vennék ezt a költségvetést, akkor se látják, hogy a csudába teljesülne, mert semmilyen intézkedési terv nincs benne – hívta fel a figyelmet.

Emellett konkrétan egy törvénytelenségre is figyelmeztetnek: a jegybanknak az úgynevezett vesztesége, amit meg kell téríteni a költségvetésnek egy bizonyos bonyolult folyamat alapján, egyszerűen kimaradt belőle. Ez egy 180 milliárd forintos tétel, ami komoly összeg, hiszen a GDP-nek a  kéttized százaléka, amit nem is tartalmaz a költségvetési tervezet. Tehát a Költségvetési Tanács is azt mondja, hogy a büdzsé komolytalan, nagy kockázatok vannak benne, semmilyen intézkedést nem tartalmaz, egyébként pedig egy törvénytelenséget is van benne. 

Vajda Zoltán úgy fogalmazott, hogy a Tanács egy kegyelem kettest adott a 2024-es költségvetés tervezetére, de csak azért nem egyest, mert azt nem teszi lehetővé a törvény. Az egyik legfontosabb dolog viszont az, hogy a Költségvetési Tanács is arról beszél, amiről Vajda is jó ideje: butaság korán benyújtani a törvényt. Hiszen nincsenek alátámasztva, semmilyen módon nem lehet látni, miért teljesülnének a makroszámok. Persze formálisan az országgyűlés elé kerülhet, és meg is történik, hiszen Varga Mihály pénzügyminiszter már bejelentette, hogy kedden átnyújtják a parlamentnek. „Nem irigylem most a pénzügyminisztériumi munkatársakat, akiknek itt a gyönyörű hosszú hétvége alatt ebből a tákolmányból valamit farigcsálni kéne. Ez most egy gagyi, komolytalan tákolmány.”

A szocialista politikus egy éve országgyűlési képviselő, és a költségvetési bizottság elnökeként úgy gondolja, a korán elkészített költségvetés tudatos dolog, arra szolgál, hogy még tovább bővítse a kormány – a kétharmados teljhatalmukkal, a rendeleti kormányzással – már eddig is meglévő nagy mozgásterét. Erre szerinte bizonyíték, hogy a 2022-es költségvetést egy év alatt 95-ször módosították rendeleti úton. „Ezer milliárd forintokról beszélünk, amihez létre hoznak egy ilyen kamu valamit, amiben egyébként úgy pakolnak mindent, ahogyan kedvük tartja.” Ez azért is nagyon-nagyon súlyos dolog – nemcsak abszurdum – Vajda Zoltán szerint, mert az Európai Unió is a büdzsé kapcsán konkrétan felhívta a kormány figyelmét arra, hogy a korai költségvetés vállalhatatlan és tűrhetetlen gyakorlat. Fel is szólították a kormányt, hogy szüntesse be ezt a gyakorlatot, de láthatólag nem teszi meg. „Úgyhogy az elméletem úgy folytatódik, hogy ez a kormány tudatosan mindent megtesz annak érdekében, hogy az uniós pénzek ne érkezzenek meg.”

Mindig ellenséget kerestek és most éppen az Európai Unióban – amit egyszerűen „lebrüsszeleznek” – találták meg ezt. Hozzátette, van még egy összefüggés, hiszen a kormány azt állítja, hogy a brüsszeli pénzek megérkezéséig nem emelhetik a tanárok fizetését, ami szintén teljes abszurditás. Viszont az éppen aktuális ellenség ellen lehet hergelni a társadalmat a mindent átütő propagandájukkal. „Azt gondolom, hogy a Fidesznek minél rosszabb, annál jobb. Eközben pedig az ellenzéket vádolják azzal, hogy bármit megtenne, hogy ne jöjjenek az uniós pénzek. Csakhogy ez fordítva van. Én minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy a hazám megkapja az európai uniós forrásokat, de azt is fontos tudni, hogy a haza nem egyenlő a kormánnyal.”