Vajda Zoltán: arra van pénz, amire a Fidesz akarja, arra pedig, amire szükség lenne, nem ad

Millei Ilona 2023. április 19. 15:00 2023. ápr. 19. 15:00

 „Egy normális világban a főosztályvezető szakmai munkát végző közhivatalnok, akinek a politikai hovatartozásáról senkinek semmilyen benyomása nincs. Nálunk már a főosztályvezetői szintre is benyomult a politika, ők is politikai kinevezettek. A Fidesz kiszolgálóit, vazallusait pedig meg kell fizetni, és egyre drágábban lehet őket megfizetni.”  Így reagált Vajda Zoltán közgazdász, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke arra a hírre, hogy az eddiginél lényegesen magasabb fizetési plafont állapítana meg a minisztériumoknál és más kormányzati igazgatási szerveknél dolgozó vezetőknek egy friss kormányrendelet-tervezet.

A minisztériumi és más, kormányzati vezetők béremelése ugyan nem automatikus, de annak, aki részesül benne, akár 33-66 százalékkal nőne a havi bruttója, és akár 2 millió forintig is emelkedhet a fizetése. Az állami hivatalok esetében az alacsonyabb beosztású vezetőknek valamivel kevesebb járhat, mint a minisztériumi kollégáiknak. Ha a pedagógusokra és az ápolókra nincs pénz, a minisztériumi béremelésekre miért van?

Mivel nem vagyok fideszes, így ezt én nem tudom. Azt viszont tudom, hogy mi lehet az ő gondolatmenetük: a kiszolgálóikat, a vazallusaikat meg kell fizetni, és ez egyre többe kerül. Én egyébként tisztelem a minisztériumokban, a kormányhivatalokban, az önkormányzatokban, az okmányirodákban dolgozó beosztott munkatársak munkáját, nagyon fontosnak tartom, hogy az állam alaptevékenységét ellátják. Amennyiben ők kapnak fizetésemelést, azt alapvetően üdvözlöm, mert általában fontos munkákat látnak el az állam működtetésében. Ha azonban jól értem, akkor itt a minisztériumoknál és más kormányzati igazgatási szerveknél dolgozó vezetőknek a fizetéséről van szó. Sajnos, ebben a Fidesz-világban már egy főosztályvezető is politikai kinevezett. Egy normális világban a főosztályvezető szakmai előmenetel útján, szakmai munkát végző közhivatalnok, akinek a politikai hovatartozásáról, világnézetéről senkinek semmilyen benyomása nincsen. Nálunk egyre inkább látni, hogy már a főosztályvezetői szintre is benyomult a politika, és így ők is politikai kinevezettek. Ha ők kapnak fizetésemelést, akkor sajnos igaz az állításom, hogy a politikai holdudvarnak újabb pénzeket kell juttatni.

Miért nem kapnak fizetésemelést az ápolók és a tanárok is?

Azért, mert a rendszerhez hozzátartozik, hogy ők kiszolgáltatott helyzetben legyenek. Az nem mellékterméke vagy a hibája a rendszernek, az a rendszer maga, hogy ilyen kiszolgáltatott helyzetben tartsák őket, és nem mellékesen, különböző más társadalmi csoportokat is. Olyan társadalmi rétegeket akarnak ilyen kiszolgáltatott helyzetben tartani, amelyeket különösen veszélyesnek tartanak magukra nézve, mert önálló gondolatokat fogalmaznak meg. A tanárok értelmiségiek, valamennyire autonóm szereplők, ezért jó, ha kvázi kiszolgáltatott helyzetben maradnak, mert az ilyenek veszélyesek lehetnek a rendszerükre. Azt gondolom, hogy ez a Fidesz-kormányzás alapja, ez maga a Fidesz-kormányzás. Az pedig egy végtelen hazugság, hogy az Európai Unió pénzéből kellene – mondjuk – a tanárok fizetését megemelni. Egy ország esetében – amelyik szabadságharcot folytat, és mindenben független – eléggé furcsa lenne, ha az uniós adófizetők pénzéből kéne fizetni a bért. Ez nem igaz és biztos, hogy nem az uniós megállapodástól kell azt függővé tenni, Ez annak a zsarolási és kommunikációs kavarásnak a része, amit megszoktunk ettől a kormánytól. 

Gyakorlatilag tehát most már az új politikai elit kiválasztása zajlik közalkalmazotti szinten is?

Szerintem a főosztályvezetői szint is már jó régóta politikával átitatott, de szeretném hinni, hogy annál lejjebb már nem az. Szeretném hinni, nem kell, hogy egy minisztériumi osztályvezető a „Fidesz-kártyáját” felmutassa. Sajnos, mint mondtam, a főosztályvezetők politikai kinevezettek ebben a rendszerben. Nem mondom, hogy most nincs olyan, aki szakmai előmenetel útján jutott erre a szintre, bizonyára vannak ilyenek, de szerintem az ellenkezőjére is jó sok példa van, ahol politikai sarzsiból kapják meg a pozíciót. 

Az lehet, hogy a pedagógusok azért nem kapják meg a béremelésüket – hiszen az EU megmondta, a pénz rendelkezésre áll, bármikor le lehet hívni –, mert az a pénz, amit az ő bérükre kellene költeni, egyszerűen az új elit kialakítására megy el? 

Nem tudom. De úgy érzem, ennek arányaiban nagyságrendekkel kisebb összegnek kell lennie, a főosztályvezető szint lehet, hogy mintegy ezres létszámot jelenthet. Azt, amit a pedagógusok jogosan kérnek béremelésként, kétszeresen ki lehetett volna elégíteni a Vodafone megvásárlásából. A pedagógusok által kért béremelés 400 milliárd forintba kerülne, a kormány pedig 700 milliárdot költött arra, hogy vegyen egy telefontársaságot. Ha jól hallom a számot, 1600 milliárdot akarnak elkölteni, hogy valamilyen módon – ha kell erőszakkal – elvegyék egy magántulajdonostól a repülőteret. Ez már négyszerese a pedagógus béremelésnek. Amire a kormány akarja, arra van pénz, arra pedig nem adnak, amire szükség lenne.