Vajon eléri-e már Orbán ingerküszöbét 737 halott négy hét alatt?

NVZS 2020. október 27. 14:42 2020. okt. 27. 14:42

A koronavírusgov.hu oldalon nap mint nap megjelennek a megelőző 24 órára vonatkozó járvány-adatok, ám kevés az olyan hivatalos összesítés, amelyből egyszerűen le lehetne vonni megalapozott következtetéseket. Az összes halott számát például ismerjük, ám heti vagy havi bontásban csak az tudja, aki utánaszámol. Pedig csak októberben, eddig 737 ember hunyt el a járványra visszavezethető okok miatt. Mit is mondott Orbán Viktor másfél hónapja arról, hogy a halottak számát figyelik? Egy másik mellbevágó, kiszámítható adat: az elhunytak egynegyede az átlagéletkor alatt veszítette el az életét. S mennyire hiteles egy olyan lista, amelyben az egyik elhunyt nőnek prosztata megnagyobbodást, egy férfinak pedig krónikus tüdőgyulladást írtak be alapbetegségként?

„Az már nagyon komoly dolog, hogy októberben, eddig – azaz egy nap híján négy hét alatt – összesen 737-en haltak meg Magyarországon a koronavírus-járvánnyal összefüggésben” – közölte némi számolgatás után a portálunkkal Falus Ferenc. A korábbi országos tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy olyan emberekről van szó, akik élhettek volna még, ha nem kapják el a fertőzést.

Hány halott éri el Orbán ingerküszbét?

Felmerül a kérdés, a havi több mint hétszáz halott vajon eléri-e a kormányfő ingerküszöbét, vajon ezek után Orbán Viktor és kormánya hajlandó-e drasztikusabb lépésekre a járvány megfékezése érdekében – ahogy egyébként a szomszédink és számos európai ország teszi.

Mint ismert, Orbán Viktor szeptember 12.-én az M1-nek adott interjújában úgy fogalmazott, „A járvány második hulláma idején elsősorban nem a megbetegedések számára, hanem a halálozásokra kell odafigyelni. Most a védekezés sikerét a halálesetek és a megmentett életek számában lehet mérni.”, illetve, hogy „Amíg a halálozás nem nő, fel sem merülhet, hogy bezárják az iskolákat.”  

Tekintettel minderre, meg is kérdeztük szóvivőjét, Havasi Bertalant, hogy az októberi elhalálozások magas számára tekintettel, nem érzi-e úgy a miniszterelnök, hogy már olyan sok a halott, hogy ideje lenne a kormánynak ténylegesen lépnie, és nem csak a lakosságra tolni a védekezés felelősségét?  Amint megkapjuk a választ, megírjuk.

Átlagéletkor alatt hal meg a Covid-betegek negyede

A hivatalos adatokat közelebbről megvizsgálva, számos más mellbevágó dologgal találkozunk. Falus Ferenc például kiszámolta azt is, hogy az elhunytak egynegyede hetven éves vagy annál fiatalabb. „Ez pedig azt jelenti, hogy a hivatalos statisztikában szereplő koronavírus-fertőzöttek a hazai – amúgy sem magas –  átlagéletkor alatt halnak meg – mutatott rá.

S valóban, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, a születéskor várható átlagos élettartam Magyarországon 76 év, ezen belül a férfiak esetében közel 72,9, a nőknél 79,3 volt 2019-ben. Amivel egyébként az uniós összehasonlításban a sor végén kullogunk: a férfiak esetében hat évvel vagyunk elmaradva az uniós átlagtól, s az EU-ban a negyedik legalacsonyabb a magyar várható élettartam; a nőknél pedig a harmadik.

Össze-vissza beírogatott alapbetegségek

További „érdekességként” említi Falus, hogy a hivatalosan megadott adatokból az látszik, az elhunytak egyötödének biztosan nem volt súlyos alapbetegsége. Habár eddig csak egyetlen elhunytról „merték” azt leírni, hogy a Covid következtében halt meg (az 1421. elhunytról van szó, akiről annyit tudunk, hogy egy 55 éves férfi, akinek nem volt ismert alapbetegsége), de rendre olyan alapbetegségeket adnak meg, amelyekbe nem kellett volna meghalni (érdemes mindenkinek magának megnéznie a listát ebből a szempontból).

Hiteltelen a lista

A korábbi országos tiszti főorvos két, kirívó példát említ a ma megjelent újabb elhunytak közül, bizonyítandó, hogy miért tartja teljesen hiteltelennek az elhunytak listájában található megjegyzéseket. Az egyik a 1492-es számú halott, egy 63 éves férfi, akinek az alapbetegségei között – a magas vérnyomás és a cukorbetegség mellett – a krónikus tüdőgyulladást is odavésték. „Jelentkezzen, aki hallott már olyat, hogy krónikus tüdőgyulladás!” – mondta Falus. A másik mai példája az 1493-as számon felsorolt 88 éves nő, akinek egyik alapbetegségeként  – a Parkinson-kór, az epilepszia és a demencia mellett – a prosztata megnagyobbodást (!!!) voltak képesek odaírni.

„Mi alapján készülnek ezek a listák? Milyen zárójelentéseket használnak?” – teszi fel nem kis felháborodással Falus, hozzátéve: „nincs egyetlen egészségügyi dolgozó sem, aki ellenőrzi ezt a nyilvánosságra hozott listát?”.

Megjegyzés.: Képernyőfotót készítettünk e fenti kettőről, nehogy utóbb le lehessen tagadni, hogy ilyen „tények” megjelentek a hivatalos koronavírus-oldalon. Íme: