Vajon ki veheti meg a taszári repülőteret?

HírKlikk 2021. november 27. 12:25 2021. nov. 27. 12:25

Egy fél éves vagyonkezelő cégnek adta el az állam a taszári repteret, ráadásul versenyeztetés nélkül. A cég igazi tulajdonosa is rejtély. A használaton kívül lévő katonai légibázisból kereskedelmi repülőteret alakítanának ki.

A Forbes szúrta ki, hogy a Magyar Közlönyben közzétett kormányrendelet szerint, a kormány támogatja, hogy az egykori katonai légibázist kereskedelmi repülőtérré alakítsák. Viszont az állami tulajdonú ingatlanrészeket a versenyeztetés mellőzésével, de legalább a független ingatlanforgalmi szakértő által megállapított forgalmi értéken értékesítik. Az adásvételi szerződés megkötésével a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, Mager Andreát bízták meg, a határidő év vége. Az eladó a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

A Forbes rejtélyes vevőről ír, mondván: a nyilvános cégadatok alapján, a SGF Silu Global Fund Holding Zrt.-t 2021. március 27-én alapították 5 millió forintos jegyzett tőkével. A vezetőség tagja és egyben vezérigazgatója Cseke István, valamint Németh János. A végső tulajdonost azonban nem tüntetik fel, aminek oka lehet az ellentmondásos közzététel, vagy a körbetulajdonlások esete. A lap megkeresésére Cseke István és Németh János azt közölte, hogy hamarosan bővebb tájékoztatást adnak a médiának.

Egyébként nem ez az első, hogy a taszári reptér eladása felmerül, 2009-ben az akkor bejelentkezett vevő végül nem fizette ki a vételárhátralékot, így az üzlet elbukott.