Valami nem stimmel, valami nagyon nem stimmel…

Petschnig Mária Zita 2020. április 14. 19:21 2020. ápr. 14. 19:21

1. A Palkovics László által bemondott adatokból, hogy tudnillik a teljes védelmi alap 9200 milliárd forint, és ez a GDP 18-20 százaléka, az következik, hogy 2020-ra a forintban kifejezett bruttó hazai termék 48.421 milliárdot tesz ki, alig valamivel kevesebbet, mint az eredeti költségvetésben vélelmezett (48.779 milliárd).

Varga Mihály erre az évre három százalékos visszaesést vár, ami azt jelenti, hogy a nemzetgazdaság általános árszínvonala (GDP deflátor) majdnem hét százalékkal emelkedik, ami teljes képtelenség. Több mint kétszerese a költségvetési törvényben számítottnak akkor, amikor kereslethiány okán, a termelői és fogyasztói infláció is lefelé tendál.

Valami, valahol nagyon nem stimmel.

2. A csepegtetve bemutatott gazdaságvédelmi csomag 8567 milliárd forintot tesz ki, ha a 9200-ból levonjuk a járvány megfékezésére képzett alapot. Ebből azonban amit a költségvetés itt és most többletként felvállalt, az mindössze három tételre szorítkozik:

  • az egészségügyben dolgozók 500 ezer forintos egyszeri juttatására majd valamikor a nyáron (az egészségügyiek novemberi béremelése benne volt a költségvetésben!);
  • a kiemelt területeken a kata és a nyugdíjjárulék fizetésének három hónapos felfüggesztésére;
  • májustól három hónapig a részmunkaidő miatt kieső bérek bizonyos mértékig való átvállalására.


Ez összesen hozzávetőleg 200 milliárd forintot tehet ki, ami a fentiekben levezetett GDP-nek  0,4 százaléka, a gazdaságvédelmi programnak pedig a 2,3 százaléka. Édeskevés. Egyértelműen látható, hogy a költségvetés nagyon szűkmarkú. A gazdaságvédelmet lényegében kiszervezték a bankokra, vagyis, hogy a vállalkozások és a háztartások eladósodásuk növelésével próbálják menteni, ami menthető. A kormány csak a költségvetést félti, a költségvetés tehervállalásától tartózkodik. Nem is kicsit. Nagyon. Vajon miért?

Azt kizárhatjuk, hogy „ott fönt” nem látják a kialakult helyzetet, hogy több százezer ember egzisztenciája roppan meg a munka elvesztésével, és mert nincsenek tartalékaik. Parragh László – Orbán Viktor magyar hangja az ATV-ben – elszólása után, azt kell mondanunk, hogy nem akarják látni, nem akarnak tudomást venni róla. Miért?

Valószínű, mert Orbán Viktor ezt adta ki. Orbán elkezdte védeni a költségvetés hitelfelvételét akkor, amikor az Európai Bizottság megengedte a lazítást. De ő láthatóan nem akar lazítani egyfelől, mert valószínűsíthetően akkor 2021-2022-ben, a választások előtt szigorítania kellene. Másfelől a megemelkedett államadósság finanszírozásába minden bizonnyal a külföldet is be kellene vonnia. Ő pedig magyar megoldást akar – mint ahogy ezt meg is mondta. Azaz nem akar további külföldi függést a nyakába venni – ettől mindig is szenvedett –, mert az ellenőrzését, korlátozását jelenthetné. Vagyis abból, ami ma látszik, amilyen költségvetési döntéseket a pandémia ideje alatt is hozott, az olvasható ki, hogy Orbán nem az országot, az országlakókat védi, hanem a saját és elvbarátai pozícióját.

Hatalmának megtartása érdekében, milliók életét teszi kockára, amikor a „munka alapú társadalom” fedőnevére hivatkozva, a legnagyobb szigorral fogja vissza a költségvetést, megtagadva mindazok megsegítését, akik a világjárvány okán, padlóra kerültek.