Valami nincs rendben Orbán Viktorral

Németh Péter 2020. április 3. 18:41 2020. ápr. 3. 18:41

Valami nincs rendben Orbán Viktorral. Látszólag nincsen semmi baj, még ha megszólal, akkor sincs, csak a tartalommal. Mintha túl lenne minden racionalitáson, egyre nehezebb értenem és látnom azt a koordináta rendszert, amely szerint gondolkodik. Hallgatom és olvasom a péntek reggeli rádióinterjúját – félreértés ne essék: azon már nem csodálkozom, hogy ezt az állami csatornát kisajátította magának –, próbálom követni szavait, de valahogy nem találunk egymásra. Érdemes persze tűnődni azon, hogy vajon én megyek szembe mindenkivel az autópályán, vagy a miniszterelnök?

…Aztán arra jutok, hogy valami nincs rendben Orbán Viktorral. Azt mondja, 23 napja kizárólag a járvány ügyeivel foglalkozik, és miért is kételkednék ebben, hisz' egy állam vezetőjének lehet-e annál fontosabb dolga, mint a veszélyhelyzet elhárítása? De aztán eszembe jut, hogy néhány nappal ezelőtt, Semjén Zsolt milyen törvényjavaslatokkal állt elő, és azt azért nem hihetem, hogy a kitűnő politikus csak úgy, magától, egy csendes, álmatlan éjszakáján találta ki, hogy nem lehet nemet váltani, hogy mégiscsak be kellene építeni a kormány által elképzelt módon a Ligetet, hogy gyámság alá kellene vonni a polgármestereket, beleértve Budapest vezetőjét is. Csak kellett a kormányfőnek némi időt szakítani arra is – a 24 órás járvány-ügyi szolgálat mellett –, hogy ezekre az elképzelésekre is rápillantson…

…Aztán haladok tovább az interjúban és arra jutok, hogy valami nincs rendben Orbán Viktorral. Azt hallom: a kommunisták is tudták, hogy előbb-utóbb kiszorulnak innen a szovjetek, de addig mi lesz? Megint csak tűnődöm: hogy jönnek ide a kommunisták? Mi közük mindehhez a szovjeteknek? Milyen összefüggés van az akkori politikai berendezkedésnek, az akkori diktatúrának egy most tomboló világjárványhoz?

…Aztán megint lépünk egyet az interjúban, és újra arra jutok: valami nincs rendben Orbán Viktorral. Mondja: lélekkel is győzni kell a feladatot, bátorság kell hozzá. És sorolja a bátrakat, első helyen a papokat, aztán saját magukat, mint állami vezetőket, aztán a katonákat, rendőröket, katasztrófavédőket, hogy a sor végére valahogy beleférjenek az orvosok, az egészségügy dolgozói. Az egész világ – Magyarország is – az orvosoknak, nővéreknek tapsol esténként, nálunk (is) különösen indokoltan; sokszor megfelelő védőfelszerelés nélkül, valóban kockáztatva saját életüket, akkor hogy jönnek ide, az első helyre a papok. Fontos a hit, a lelki erő, de az online misézés mégsem hasonlítható a fertőző osztályhoz, a koronavírus közvetlen veszélyéhez…

…Aztán visszatérek az interjúhoz, és itt dolgozik bennem a gondolat: valami nincs rendben Orbán Viktorral. Azt mondja: ő nem csinálna ideológiai kérdést abból, hogy honnan jön a segítség. De hisz' korábban beszélt arról, hogy Brüsszel nem ad segítséget, külügyminisztere folyamatosan meanstream támadásról beszél, a liberális Soros egymillió eurós támogatását az általa uralt sajtó úgy interpretálta, hogy a migránsbarát spekuláns bevásárolta magát a fővárosba… És akkor nem csinálnak ideológiai kérdést abból, hogy honnan jön a segítség?

…Aztán haladunk tovább, és nem megy ki a fejemből: valami nincs rendben Orbán Viktorral. Azt hangoztatja, hogy Brüsszel velünk foglalkozik, ahelyett, hogy a vírussal foglalkozna. Vagyis Brüsszel nem  olyan, mint ő; nem törődik a járvánnyal, csak a magyarokat abajgatja, holmi jogállami akadékoskodásokkal. Ott élnek a buborékjukban, mondja a miniszterelnök, és osztják az észt. Hát azon a csomagon, amelyet a vírus okán állítottak össze, és amelynek köszönhetően Magyarországra is jut pénz, még nem gondolkodott el? Mert, hogy azon nem, hogy mennyi pénz jutott az uniós, nálunk gazdagabb, nettó befizető országoktól a mi országunknak, azt már megszoktuk…De ezt a buborékot, meg észosztást, mintha csak a talponállóban beszélgetnénk…

…Aztán: nincs még messze vége az interjúnak. Félek: valami nincs rendben Orbán Viktorral. Azt mondja, hogy az ő felhatalmazása kisebb, mint a francia elnöké, békeidőben. Tényleg? A francia elnök is kisajátítja az állami televíziót és rádiót? A francia elnöknek is vég nélküli a felhatalmazása? A francia elnök is ellehetetlenítette a sztrájkot? A francia elnök is kiherélte a szakszervezeteket? A francia elnök is uralja a média kilencven százalékát? A francia elnök családja is a saját lábán áll? A francia elnöknek is van strómanja?

…Aztán…még mindig nincs vége. És csak egyre erősödik bennem, hogy valami nincs rendben Orbán Viktorral. Kijelenti: a nemzetközi bírálatok – szerinte támadások – mögött Soros vezette hálózat áll. Ja: a külügyminiszterek döntő többsége – Szijjártótól tudjuk: a 27-ből csak kettő a kivétel, meg mi – bírálja azt, amit a magyar kormány a járvány leple alatt elkövet. Ők is mind Soros forgatókönyvéből dolgoznak?

…Aztán itt vagyunk a vége felé. És lassan rögzül bennem: valami nincs rendben Orbán Viktorral. Azt mondja, hogy ha nem sikerül megvédeni a munkahelyeket, akkor jönnek a spekulánsok: az IMF és Soros. Hát hogy miként akar segíteni a munkahelyüket veszített embereken a miniszterelnök, aki ugye nem hisz a segélyezésben, arról már van némi fogalmunk. De, hogy a világjárvány közepette is neki folyamatosan Soros körül jár az agya, de immár az IMF-et is a spekulánsok közé sorolja, őszintén meglep.

Pedig nem kellene, hogy meglepjen, ha nem gondolnám azt, hogy valami nincs rendben Orbán Viktorral.