Valami történt a paksi atomerőműben

HírKlikk 2021. május 9. 13:36 2021. máj. 9. 13:36

Vasárnap hajnal 3 óra körül történt valami a paksi atomerőműben, majd egy órával később beszakadt a villamosenergia-termelés is Pakson, írta a Napi.hu. Értesüléseik szerint, hajnalban eltűnt a paksi áramtermelés fele. Az okokról egyelőre nem jelent meg hivatalos tájékoztatás. Ha nem lesz nagyon felhős az ég, akkor a dél körüli idősávban zömmel a napelemekkel termelt áramot fogyasztja az ország.

A Napi.hu értesülései szerint a termelés vasárnap, csupán fele a névleges 2000 megawattos teljesítménynek, ami akkor is feltűnő és kevés, ha április 27-e óta az 1-es blokkon előre tervezett nagyjavítási munkálatok zajlanak.

A paksi nukleáris erőmű teljesítménye két lépésben csökkent, és az elmúlt nyolc órában az adatok nem változtak. Paks jelenleg fele teljesítményen termel, a portál információi szerint a Paks-2 és a Paks-3 reaktorblokkok teljesítménye csökkent. Utóbbinál a termelés fele esett ki; a 2-es blokkon nagyjából egyharmados a visszaesés. A négy nukleáris blokkból így jelenleg csupán az egyik megy teljes üzemben.

Az eset azért is furcsa, mivel a 100 MW-ot meghaladó teljesítménykiesést naplózni és kommunikálni kell, ahogyan ez korábban is rendre megtörtént. Ám most sem a paksi atomerőmű honlapján, sem pedig az Országos Atomenergia Hivatal saját felületén nem adott hírt az esetről. Ez is azt valószínűsíti, hogy váratlan eseményről van szó.

Forrás: Napi.hu