Vállalják a felelősséget az Izraeli Védelmi Erők vezetői a túszok haláláért

HírKlikk 2023. december 17. 11:50 2023. dec. 17. 11:50

Az izraeli hadsereg előzetes vizsgálata megállapította, hogy nem tartották be a bevetési szabályokat azok az izraeli katonák, akik pénteken lelőttek három izraeli túszt Gázában. Az Izraeli Védelmi Erők vezetői vállalták a felelősséget az ügyben, de felhívták a figyelmet arra is, mennyire nehéz a terroristák ellen városi környezetben harcolni, a terroristák olykor gyereksírást játszanak le felvételről, hogy odavonzzák a katonákat, majd felrobbantják őket. 

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vezetői bejelentették, hogy vállalják a felelősséget a három izraeli túsz véletlen lelövéséért, továbbá ígéretet tettek arra, hogy több ilyen eset nem fog előfordulni. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy Gáza egy nagyon bonyolult harctér – írta meg a Times of Israel-re hivatkozva a 444. Az izraeli hadsereg előzetes vizsgálata megállapította, hogy nem tartották be a bevetési szabályokat azok az izraeli katonák, akik pénteken lelőttek három túszt Gázában. A 24 éves Samer Fuad El-Talalka, a 28 éves Jotam Haim és a 26 éves Alon Shamriz éppen ki tudott szabadulni a Hamász fogságából, amikor az izraeliek tévedésből lelőtték őket. Pedig egy nagy botra kitűzve még egy fehér ruhadarabot is tartottak maguk előtt, a katona mégis fenyegetőnek érezte a közeledésüket, és tüzet nyitott rájuk. A lövések után két túsz azonnal a földre zuhant, a harmadiknak azonban sikerült egy közeli épületbe menekülnie. Egy egység követte az épületbe a harmadik túszt, aki héberül kiabált nekik. A katonák azonban azt hitték, hogy a Hamász fegyveresei ezzel akarják az épületbe csalogatni őket, ezért végül a harmadik túszt is megölték.

Herzi Halevi vezérkari főnök a közzétett videóüzenetben arról beszélt, hogy „az IDF és ő maga mint parancsnok felelősek a történtekért, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ilyen esetek ne ismétlődhessenek meg a további harcok során”.

Az IDF elismerte, hogy nem számoltak annak a lehetőségével, hogy Gázában túszok szöknek meg a Hamász fogságából. Halevi azt is elismerte, hogy a katonák szabályt szegtek amiért tüzet nyitottak olyan emberekre, akik fehér zászlót lengettek. A parancsnok szerint a túszok mindent megtettek, még a saját pólóikat is levették, hogy a katonák lássák, nincs a testükre bomba erősítve.

„Igyekszem a gázai katonák helyébe képzelni magam: napokig tartó kemény harcok, közeli találatok, találkozások civil ruhába öltözött terroristákkal, akik különböző, álságos módon érkeznek. Ébernek kell lenni, és készen kell állni minden fenyegetésre” – magyarázta a főparancsnok. – „Egy másodperc töredéke alatt kell dönteni életről és halálról. Egy pillanat alatt megláthattuk a gázai háború összetettségét.”

Halevi hozzátette, hogy a lövéseket harc közben és stresszes körülmények között hajtották végre. "Semmit sem akarnak jobban az izraeli hadsereg katonái és parancsnokaik a Gázai övezetben, mint a túszok élve megmentését. Ebben az esetben nem jártunk sikerrel. Érezzük a családok mély szomorúságát az elhurcoltak halála miatt" – tette hozzá a vezérkari főnök.

"Elszánt harcok nélkül nem tudjuk visszahozni az elraboltakat, és nem tudjuk visszaadni a környék biztonságát sem. Erőteljesen kell folytatnunk a harcot, anélkül, hogy levennénk a szemünket céljairól" – zárta szavait.

Haveli után Joáv Galant védelmi miniszter is vállalta a felelősséget a túszok haláláért, és ő is felhívta a figyelmet arra, hogy mennyire nehéz a terroristák ellen városi környezetben harcolni, még akkor is, ha a túszok halálához „jelentős hibák” vezettek. Szerinte meg kell érteni azt a környezetet, amiben a katonáik harcolnak. Példaként pedig ő is azt említette, hogy a terroristák olykor gyereksírást játszanak le felvételről, hogy oda vonzzák a katonákat, majd felrobbantják őket. 

Forrás: 444


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom