Valószínűleg egyedül döntött Márki-Zay a civilek pártjáról

Bánó András 2022. május 20. 06:44 2022. máj. 20. 06:44

Nagy vihart kavart Márki-Zay Péter bejelentése, hogy rövidesen megalakul vezetésével a Civilek Pártja. Azért is beszélhetünk viharról, mert az ellenzék korábbi miniszterelnökjelöltjének szövetségesei szinte egyöntetűen közölték: nem támogatják az elképzelést! Olyan országosan ismert politikusok jelentették ezt ki, mint Hadházy Ákos, Gémesi György, Lukácsi Katalin, Kész Zoltán vagy Pálinkás József. Közéjük tartozik dr. Magyar György ügyvéd is, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnökségi tagja.

Nincs itt az ideje egy ilyen kezdeményezésnek, a Mindenki Magyarországa Mozgalom nem azért jött létre, hogy párttá alakuljon – válaszolta kérdésünkre Magyar György. Hozzátette: nagy valószínűséggel anélkül dobta be Márki-Zay Péter újból a pártalapítás ötletét, hogy bárkit is aktuálisan megkérdezett volna erről a mozgalomról. Ha a latin eredetre visszamegyünk, a „párt” szó az részt jelent, míg a mozgalom sokszínűséget. A mi mozgalmunk nem lesz terepe a kisgazdásodásnak, nem fogunk szétszakadni, a Mindenki Magyarországa megmarad mozgalomnak – fogalmazott az ügyvéd, s hozzátette: többségi vélemény szerint egy fenékkel nem lehet két lovat megülni. Ha Márki-Zay Péter pártot akar alapítani, ám tegye, de ez esetben nem irányíthatja a mozgalmat, nem használhatja fel a Kossuth köröket a pártalapítás részeiként, ugyanakkor megmaradhat például az MMM tiszteletbeli elnökének. Ezért neveztem politológiai abszurditásnak azt, ha Márki-Zay Péter a Civilek Pártja élére állna – mondta az elnökségi tag. A mozgalmat és egy esetleges új pártot élesen szét kell választani, nem pedig összemosni.

Magyar György nem cáfolta azt a felvetést, hogy Márki-Zay a Civilek Pártjával akarna visszavágni a hat ellenzéki pártnak, amiért korábban mindig felvetették, kinek a nevében beszél, hiszen nincs is pártja? Ezt a pártalapítási törekvést az is motiválhatta – így értesült az ügyvéd –, hogy amikor Donald Tuskkal találkozott, a néppárti politikus is erősítette benne a gondolatot, hogy egy új párttal akár tagságot is elérhet az Európai Néppártban. 

Márk- Zay Péter, egy elhivatott, tisztességes, becsületes, tiszta gondolkodású ember, aki politikai rutin nélkül, tele politikai naivitással vetette bele magát a választási küzdelembe, s kicsit úgy viselkedett – ahogy szokták mondani – mint elefánt a porcelánboltban – tette hozzá Magyar György.  Ez sokaknak, elsősorban az ellenzéki politikusok egy részének nem tetszett, és Márki-Zay most úgy érzi, méltatlanul húzzák rá, hogy egyedül ő a vereség oka. Ezeknek is akar visszavágni az új párt alapításának gondolatával.

Hiába beszélik le a politikai élet tekintélyes szereplői, nem hallgat senkire, két-három hozzá közelálló elfogult ember véleményét részesíti előnyben. 

Magyar György arról is beszélt a Hírklikknek, hogy ő nem akar szembemenni Márki-Zay Péterrel, nem akar nyílt konfrontációt, de szeretné megőrizni a Mindenki Magyarországa Mozgalom egységét. Szeretné, ha kompromisszum születne a mozgalom irányításáról, de az a helyzet nem állhat elő, hogy ugyanaz az ember egyszerre irányítson egy pártot, és egy mozgalmat. A mozgalom közgyűlése amúgy sem járulna ahhoz hozzá, hogy a mozgalom párttá alakuljon, ez szerinte politikai öngól lenne. 

A tegnap nyilvánosságra került témával kapcsolatban – miszerint az ellenzék számára a Mindenki Magyarországa Mozgalom számlájára érkezett körülbelül 100 milliós támogatás a mozgalmat illetné – Magyar György úgy vélekedett, hogy ez az álláspont jogilag aggályos, ezt a teljes ellenzék támogatására érkezett pénzt a mozgalom nem sajátíthatja ki, megállapodás hiányában.