Van, aki üdvözli Borkait

Németh Péter 2019. október 9. 18:06 2019. okt. 9. 18:06

Azt mondja vidéken politizáló ismerősöm, hogy az ő városának lakóit egyáltalán nem mozgatta meg a Borkai-ügy. A közel 15 ezres településen a többség még csak hírét sem vette az esetnek. Mindezt csak azért említette, mert többekben felvetődött: a győri polgármester orgiája hatással lehet mindenhol az önkormányzati választásokra. Nos, aki így gondolta – ez alapján – tévedett, mi, akik nap, mint nap a hírek világában élünk már nem látjuk a fától az erdőt, azaz abban a tévhitben élünk, hogy ami bennünket foglalkoztat, arról mások is feltétlenül értesülnek.

Nem értesülnek. Hogy mennyire nem arról az az egyszerű tény is tanúskodik, hogy a kormánypárti sajtó jelentős része például csak akkor értesítette olvasóit arról, hogy egyáltalán történt valami Borkai körül, amikor az beismerte, hogy ő látható a képeken, és a félrelépésért bocsánatot kért. Abban is súlyosan tévedtünk, amikor azt hittük, állítottuk, a hajdani olimpiai bajnokról készült videó, és a hozzá fűzött, a közpénzek sajátos felhasználását leíró közlemények mindenkiben felháborodást fognak kelteni, legfeljebb a közös politikai tábor, a „bajtársiasság” nem engedi meg az egyértelmű fogalmazásokat. Az ilyenekből születtek az olyan kitételek, hogy amit történt az Borkai magán-ügye, neki kell rendeznie a családjával, de még olyanok is, amelyek a baloldal ármánykodásának tartja az adriai „tudósítást”.

A Honfoglalás 2000 Egyesület közleménye azonban mindenen és mindenkin túltesz. Ez az az egyesület, amely lelkesen köszöntötte Orbán Viktort a legutóbbi Fidesz kongresszus után, hogy újraválasztották a párt elnökének. Nos, ez a társaság – amely egyben Nemzeti Szociáldemokratáknak is tartja magát – az alábbi szöveggel örvendeztette meg híveit:  „ A civil szervezet üdvözli Borkai Zsolt győri polgármestert, abból az alkalomból, hogy hölgyek társaságában bulizott. A balliberális sajtó irigyli és támadja Borkait, ugyanis az ellenzéki politikusok homoszexuálisok felvonulására járnak (Budapest Pride!), ők az eltévelyedett, beteg erkölcs hirdetői és gyakorlói. Az LMBTQ (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, Transzneműek) felvonulások és rendezvényeik mérgezik az ifjúságot, botrányos viselkedésükkel olyan társadalmat akarnak létrehozni, amelyiktől távol áll az egészséges ösztön: a férfi-nő kapcsolata, a család, a gyermek, a nemzet fogalma. Hagyni kell őket "prájdolni" – de ne világörökség részét képező Andrássy úton, a turistákat megbotránkoztatva vonuljanak, hanem a főváros belterületén kívül, elhagyott erdős, bokros területen vonuljanak, ott "prájdolhatnak" kedvükre. És,… legalább nem szaporodnak!”

Nem érdemelne egyetlen szót sem a honfoglalók agymenése, ha a Magyar Távirati Iroda Országos Sajtószolgálata nem tartotta volna érdemesnek arra, hogy a köz kincsévé tegye az Egyesület közlendőjét. Arról az MTI-ről beszélünk, amely számos kérést elutasított már, a kormánnyal nem szimpatizáló formációk üzeneteit még az OS-ben sem volt hajlandó leközölni. És íme: ezt a szöveget megfelelőnek találta; Borkai hajókirándulását ünneplendőnek tartva, elfogadva, hogy a polgármester éppen csak bulizott ifjú hölgyek társaságában. De rendben van: fogadjuk el, hogy a kormányt támogatók lehetnek bolondok, beszélhetnek őrültségeket, van helyük a nemzetinek minősített hírügynökség hírfolyamában. Azt azonban még sem hittük, hogy olyan kijelentésnek is helyet ad, amely nyíltan homofób, mondhatni emberellenes. A kommüniké utolsó sora ugyanis – „legalább nem szaporodnak” – másként nem értelmezhető. Persze a Honfoglalókat nem is akarnám értelmezni, ám az MTI mégis csak a mi pénzükből él.

Illetve: visszaél.