Van, amiben nem enged Pintér Sándor

HírKlikk 2020. november 27. 19:40 2020. nov. 27. 19:40

A belügyminiszter rögzítette, hogy miben kész korrigálni az egészségügyi szabályzásokat és miben nem.

A Népszava számol be arról, hogy Pintér Sándor belügyminiszter válaszolt a pártoknak azokra a javaslatokra, amelyeket a másfél héttel ezelőtt zajló egyeztetésen az orvosi kamarával megfogalmaztak. 

A belügyminiszter válaszából kiderül, hogy nem akarnak enyhíteni az összeférhetetlenség szabályain vagy azok bevezetési határidejének jelentős csúsztatásában.

„Ennek az az oka, hogy a javaslatok ellentétben állnak az egészségügy működésének korrekcióját indukáló egyik alapelvvel, azaz a köz- és magánegészségügy részbeni szétválasztásával kapcsolatos szakpolitikai álláspontjával” – érvel Pintér Sándor.

Azonban a kormány beleegyezik abba, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszony új munkaszerződéseiről szóló tájékoztatásra már túl rövid az idő, így az új szerződések aláíratása a vészhelyzet utánra fog csúszni. Azonban Pintér Sándor szerint függetlenül a jogviszony átírásának határidejétől, alkalmazni fogják a bértáblát az egészségügyi dolgozókra.

Abban is engedett a kormány, hogy „békeidőben” az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állókat csak 44 napra lehessen kivezényelni egy évben, viszont hangsúlyozta a belügyminiszter, hogy a vészhelyzet idejére ez nem érvényes.

Azt is leszögezte a miniszter, hogy a pénzügyminiszternek elő kell teremteni 71,2 milliárd forintot arra, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok is megkapják azt, amit a többi orvos is megkap majd az új bértábla szerint.

Forrás: Népszava