Van reális esély a kétharmad megtörésére, kérdés, készen áll-e az ellenzék

HírKlikk 2020. augusztus 1. 11:10 2020. aug. 1. 11:10

„Lejárt az ellenzéki oldalon a mutyizás, a játszmázás, az egymásra mutogatás ideje: véget kell vetni az acsarkodásnak, s háttérbe kell szorítani a személyes és pártpolitikai érdekeket is” – figyelmeztet Magyar György legújabb blogbejegyzésében, amelynek apropója az október 11-én, a Borsod megyei 6. számú választókerületben tartandó időközi országgyűlési választás. A tét nem kisebb, mint hogy egy egységesen fellépő ellenzék képes-e a Fidesz kétharmados parlamenti többségének megtörésére.

Ha sikerrel járnak, elvehetik a kormánypártoktól a kétharmadot. Ez ugyan inkább csak szimbolikus jelentőségű, hiszen a német kisebbségi önkormányzat parlamenti képviselője és a Jobbikból kiugrott Mi Hazánk továbbra is biztosíthatja a minősített többséget, de fontos üzenet lenne 2022-re is.

Ugyanakkor „ennél sokkal fontosabb, hogy képesek-e az ellenzéki erők éles helyzetben is összefogni – legalább egy időközi parlamenti választáson. Igaz, csak kivételesen, de volt már erre példa: Veszprémben. 2014 végén így sikerült elvenni a kétharmadot a Fidesztől – emlékeztet Magyar a blogbejegyzésben. A 2018-as választások előtt, az ellenzéki erők viszont addig huzakodtak, hogy a kormányoldalt ismét minősített többséghez segítették. 

„Ideje, hogy a NER ellenfelei összekapják magukat, és felismerjék: egyedül nem, csak közösen megy!” A közös fellépés leghatékonyabb útja pedig az előválasztás – szögezi le az írás, amely fel is sorolja annak (ismert) előnyeit 

„Október 11-ig rémisztően kevés az idő, de arra talán elég, hogy az ellenzék összeszedje magát, és megmutassa: mindenki képes felülemelkedni a saját szempontjain, ha a jogállamiságot sárba tipró NER leváltása a cél” – reménykedik az ügyvéd, aki szerint ezért igen gyorsan meg kell találni – előválasztás útján – azt a konszenzusos közös jelöltet – nem feltétlenül valamely párt tagját –, aki hiteles személyiségként, képes maga mögé állítani a térség polgárait. Az előválasztást kész lebonyolítani és hitelesíteni annak eredményét az a Civil Választási Bizottság, amely már sikerrel vizsgázott a főpolgármester-választás és a IX. kerületi polgármester-választás idején.

Az óra ketyeg, az idő fogy, ezért az ellenzéki oldalon mindenkinek gyorsan kellene döntenie, mi történjék a borsodi időközi választáson – hívta fel a figyelmet. „Nincs mutyizás, csak gyors és hatékony közös fellépés. Ez történelmi lehetőség is, és ha nincs együttműködés, garantálható a bukás. Ha viszont nyernek, az jó főpróbája lehet a 2022-es parlamenti választásoknak”.