Váratlan bejelentés, Orbán meghátrál CEU-ügyben

HírKlikk 2019. április 9. 11:35 2019. ápr. 9. 11:35

Nincs akadálya, hogy a Müncheni Műszaki Egyetemmel együtt működjön Budapesten a CEU, hangzott el a parlamentben - Weber ultimátumának ezzel minden pontját teljesítette Orbán.

"A Müncheni Műszaki Egyetem részvétele a magyar felsőoktatásban a CEU-val való együttműködés keretében semmilyen akadályba nem ütközik," válaszolta a Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek a Miniszterelnökség államtitkára, írja a 444.hu. Vagyis úgy tűnik, a Néppárt azzal az érzéssel vághat bele az EP-választásba, hogy megvédte a magyar demokráciát és jogállamiságot.

Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje korábban arról adott ultimátumot Orbán Viktornak: ha nem kér bocsánatot a magyar kormányfő a "hasznos idiótának" nevezett néppárti politikusoktól, ha nem szedik le a Jean-Claude Junckert támadó plakátokat, illetve ha nem maradhat a CEU Budapesten, akkor kizárják a Fideszt a Néppártból. Orbán a maga módján minden követelést teljesített.

"A Kormány Bajorország részvételét olyan bizalomerősítő lépésnek tekinti, amelynek nyomán kész megvizsgálni az Egyesült Államokban, Németországban és Magyarországon egyaránt elismert diplomák kiadásának lehetőségét" - tette hozzá Orbán Balázs. Lényegileg megerősítve a miniszterelnök korábban a bajor kormánynak írt levelét, amiben megígérte, hogy a magyar kormány nem fog keresztbe tenni annak, hogy a Müncheni Műszaki Egyetem a CEU-val való együttműködésének keretében részt vegyen a magyar felsőoktatásban.

Forrás: 444.hu