Váratlant húzott a tankerület, per helyett inkább fizetett a tanároknak

HírKlikk 2024. július 2. 08:55 2024. júl. 2. 08:55

Összesen 13 pedagógus indított pert a Kelet-Pesti Tankerületi Központ ellen a kifizetetlen többletmunkák miatt, de a tankerület az első tárgyalási napot sem várta meg, inkább kifizette a tanárok által követelt összegeket.

A Népszavát az egyik érintett pedagógus arról tájékoztatta, a tankerület vezetése a keresetlevél átvételét követően „megdöbbentően gyorsan és együttműködően” reagált és intézkedett, mindenkivel peren kívül megegyeztek. A tanárok a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítésekért járó díjakért pereltek, három évre visszamenőleg. A lapnak nyilatkozó pedagógus szerint nem nagy összegekről, fejenként 80-100 ezer forintról volt szó, hanem az elvről, mert bármekkora összegekről is beszélünk, az nem lehet, hogy ingyen dolgoztassák a tanárokat. 

Hozzátette: a tankerület hozzáállása végül mindannyiukat meglepte. Ugyanakkor nem érti, miért kell perelni vagy perrel fenyegetőzni ahhoz, hogy a pedagógusok megkapják a nekik járó pénzeket. A munka törvénykönyve szerint ugyanis a négy napon belül elrendelt helyettesítés rendkívüli munkaidőnek minősül, amelyért 50 százalékos bérpótlék, vagyis az óradíj 150 százaléka jár.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás azt mondta, az elmúlt években már több hasonló pert is a tanárok nyertek meg, s mivel a perköltség gyakran magasabb volt, mint a pedagógusoknak kifizetendő összegek, a tankerületek számára is észszerűbb, ha inkább megegyezésre törekednek. Tudomása szerint nemrég így tett a Salgótarjáni Tankerületi Központ is egy helyi pedagógusok által indított perben.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom