Varga Mihálynak a gyenge forint miatt elgurult a gyógyszere

Föld S. Péter 2019. június 7. 06:22 2019. jún. 7. 06:22

Varga Mihály pénzügyminiszter interjút adott a Figyelőnek. Arra a kérdésre, hogy mit javasol azoknak a magyaroknak, akiknek a gyenge forint miatt megdrágult a külföldi nyaralásuk, azt felelte: „izgalmas egy külföldi kirándulás, de egyáltalán nem baj, ha honfitársaink itthon töltik a szabadságukat, itthon pihennek és költenek. Annyi szép és érdekes látnivaló van Magyarországon."

Most, hogy mondja Varga úr, már nem is vágyunk sehová. A baj csak az, hogy itthon is drága minden: üzemanyag, zöldség és gyümölcs, ha erre is volna valami jó tanácsa a pénzügyminiszter úrnak, bizony isten, megköszönnénk.

Nem most kezdte a cinikus viccelődést Varga pénzügyminiszter. 2012. szeptemberében a Duna Tv Közbeszéd című műsorában gazdasági témákról kérdezték, és eközben szóba került, hogy szerinte mitől indul be a lakossági fogyasztás. Bölcs választ vártunk, de még bennünket is meglepett, hogy mekkora okosságot kaptunk. „Előbb-utóbb a hűtőszekrény elromlik, előtt-utóbb lehet, hogy a tévét is ki kell cserélni. Attól, hogy valaki két évig nem vesz meg valamit, mégiscsak eljön az idő, amikor lehet, hogy ezt meg kell tennie.”

Akkor kellett volna Varga Mihályt elküldeni melegebb éghajlatra. Merthogy ezt a megszólalást sokan már akkor is úgy értékelték, hogy a korábban szakmaiságáról is ismert Varga Mihály hozzáhülyült a többiekhez.

Varga miniszter nyilván csak szemérmességből nem említette az egyéb lehetőségeket: hogy az elszakadt, vagy éppen a gyerek által kinőtt cipő helyett is újat kell venni. És néha új nadrágra is szüksége van az embernek, átmeneti kabátra és tartós elemre, a tej is kifogy a hűtőből, pótolni kell azt is valahogy.

Be is indult a poéngyártás az interneten. Hogy majd Fideszes kommandók alakulnak, amelyek elrontják a hűtőinket és a tévéinket, és gyakrabban kell cserélnünk azokat, mint normális üzemmenetben tennénk. A hiba ugyanis bennünk, úgyis, mint lakosságban van, mi vagyunk olyan megátalkodottak, hogy nem akarunk eleget fogyasztani.

Mi ez, ha nem szabotázs a nemzet kormánya ellen?

Mások azon viccelődtek, hogy a jövőben a szervizek is csak annyira javítják meg az elromlott szerkezeteket, hogy azok csak ideig-óráig működjenek. Talán még közbeszerzést is kiírnak olyan termékek gyártására, amelyek garantáltan hamar elromlanak. Ez lesz az igazi hungarikum: a napok alatt meghibásodó magyar gázkonvektor, a fél óráig használható olajradiátor, a tíz kilométer után lerobbanó autó, a vírussal együtt árusított számítógép.

De azért egy pillanatra se feledjük: aki a fogyasztás növekedése kapcsán elromlott hűtőszekrényekről és kicserélendő tévékészülékekről, a gyenge forint kapcsán pedig a hazai nyaralás szépségeiről beszél, az ennél nagyobb gazemberségekre is képes. Mert olyan országban mondja mindezt, ahol a lakosság egyre nagyobb részének okoz gondot, hogy enni adjon a gyerekének. Olyan országban osztja az észt, ahol sok családban a hónap közepétől gyűlnek a befizetésre váró sárga csekkek, és lerakódnak, mint a guanó, keményen, vastagon.

Olyan országban cinikus és lekezelő Varga pénzügyminiszter, ahol, miközben sokaknak gondot okoz a gyógyszereik kiváltása, mások észre sem veszik, ha elgurult a gyógyszerük.