Várjuk a HírTV, a Mandiner és a 888.hu helyreigazítását

NVZS 2021. január 11. 17:07 2021. jan. 11. 17:07

Kénytelen volt formálisan is helyreigazítani saját korábbi cikkét a jobboldali The Washington Times, amely tudatta: korábban tévesen állította, hogy az XRVision arcfelismerő szoftver Antifa-aktivistákat azonosított be a Capitoliumot megostromlók soraiban. A Trump által is kedvelt lap a roham után közvetlenül írt arról, hogy az Antifa is részt vett az akcióban, de már másnap visszavonta a cikket, majd öt óra elteltével olyan írást közölt, amelyben már nem volt említés az Antifáról. Egyben már akkor jelezte, hogy az eredeti értesülése téves volt. A magyar kormánypárti médiát ez nem zavarta: két nappal később – szombaton – írt a The Washington Times menet közben visszavont eredeti cikke alapján az Antifa szerepéről. Az ő helyreigazításukat még nem találtuk meg.

„Ennek a cikknek a korábbi változatában tévesen állítottuk, hogy az XRVision arcfelismerő szoftver Antifa tagokat azonosított be a Capitoliumot szerdán megrohamozók között. Az XREVision nem ismert fel Antifa tagokat. A The Washington Times elnézést kér a tévedésért” – olvasható a lapban, ami egyébként Donald Trump egyik kedvenc újságja (hogy mennyire: miközben a sokkal nagyobb hatású és olvasottabb The New York Times és The Washington Post előfizetését lemondta a trumpista Fehér Ház, a The Washington Times-t továbbra is járatja).

Az Antifa-tagok részévteléről szóló újságcikkre egyébként Matt Gaetz republikánus floridai képviselő, Trump odaadó híve is előszeretettel hivatkozott, annak ellenére, hogy a cég határozottan cáfolta annak valóságtartalmát. 

És az FBI is cáfolta a hírt. Ahogy az AP jelentette: Steven D’Antuono, az FBI illetékese szerint a nyomozók nem látták jelét annak, hogy álcázott Antifa-aktivisták Trump támogatóinak adták volna ki magukat a Capitoliumnál.

A hírügynökség egyébként saját nyomozása eredményeként arra jutott (számos orgánumhoz hasonlóan), hogy a csőcselékben túlnyomó többségükben régi Trump-hívek voltak, köztük a Republikánus Párt emberei, a párt adományozói, szélsőjobboldali militánsok, a fehér felsőbbrendűséget hirdetők, a hadsereg tagjai és a QAnon követői. Sokan közülük komoly fegyverekkel mentek a rohamra, s voltak köztük bűnözők is, például egy, gyilkossági kísérlettel vádolt floridai férfi, akit a közelmúltban engedtek szabadlábra. 

Ezeket az információkat harsogja immár napok óta a világsajtó, ám ez nem zavarja a magyar Orbán-médiát, amely – élén a Hírtelevízióval – máig nem tette helyre korábbi írását. Persze miért is tenné, ha már eredetileg is tisztában lehetett azzal, hogy valótlanságot állít? Hiszen a Hír TV  január 9., szombat 07:10-kor tette fel az ominózus írást a honlapjára, amelyben a következőt állította: „A BLM (Black Lives Matter mozgalom – a szerk.megj.) és a szélsőbaloldali Antifa mozgalom aktivistája is részt vett az Egyesült Államok Capitoliumának megrohamozásában. John Sullivan-t már nyáron őrizetbe vették egy júliusi, szélsőségesek által szervezett zavargás után, ahol egy ember életét vesztette. A 25 éves férfi most újabb vádakkal néz szembe a szerdai események kapcsán. A Hír TV-t az amerikai Newsmax csatorna riportere tudósította”.

Nagyon gyorsan átvette a Mandiner és a 888.hu is a cikket, amely pedig már a megjelenése pillanatában is tudottan valótlanságokat állított. Ugyanis a The Washington Times január 7-én már – téves értesüléseknek mondva  – visszavonta, miután az XREVision és az FBI is tagadta annak valós voltát.

Kérdés, mikor fogja visszavonni – és a téves információért az olvasók elnézését kérni – a HírTV, a Mandiner, a 888.hu és társai? Mondjuk, a HírTV számára hírforrásként is szolgáló NewsMax már maga is hírt adott a The Washington Times tévedéséről.