Vásárhely egyelőre csak ráfarag az új állami fejlesztésre

NVZS 2020. május 25. 12:02 2020. máj. 25. 12:02

„Érdeklődve figyeljük, hogy mi történik a városunkban, és szurkolunk, hogy minél sikeresebb legyen a leendő hódmezővásárhelyi honvédelmi szakközépiskola” – reagált megkeresésünkre Márki-Zay Péter. A polgármester elmondta, hogy a várost semmilyen szinten nem vonták eddig be a Honvédelmi Minisztérium által vezényelt projektbe, nekik eddig az csak adókiesést okozott. Az iskola egyébként a Modern városok program vásárhelyi csomagjában is benne van.

A Magyar Nemzet írta meg, hogy elkészültek a statikai vizsgálatok és a megvalósíthatósági tervek a hódmezővásárhelyi honvéd középiskola és kollégium létrehozásához. A Honvédelmi Minisztérium elmondása szerint, hamarosan elindulhat a tervezési feladatok pályáztatása és lebonyolítása is – az erről szóló a kormányhatározatnak megfelelően –, miután benyújtották a kialakítási feltételekkel és az új intézmény létrehozásával kapcsolatos további intézkedésekről szóló kormány-előterjesztést. A hódmezővásárhelyi katonai középiskola megépülésével már két ilyen intézménye lehet majd az országnak (de terveznek egy harmadik honvéd kollégiumot is, Székesfehérváron). Valaha tizenhat ilyen középiskola volt az országban. Az utolsót a kétezres évek közepén szüntette meg az első Gyurcsány-kormány.

A fejük felett intézik

„Természetesen tudunk róla, de a várost semmilyen szinten nem vonták-vonják be a projektbe” – közölte portálunkkal Márki-Zay Péter. A honvédelmi szakközépiskola terve szerepel a hódmezővásárhelyi Modern városok programban. Mint hozzátette: abban persze sok más projekt is található, például a Szeged-Szabadka vasút vagy a Vásárhely-Szeged elővárosi vasút, a tram-train (megjegyzés: amivel egyébként a térség fideszes országgyűlési képviselője, korábbi kancelláriaminiszter, Lázár János évek óta kampányol). A csomag – fideszes kommunikáció szerint – mintegy 160 milliárd forint értékű, de a kassza felülről nyitott, amire – a polgármester szerint ­– „szükség is van, hiszen jól ismerjük, hogyan emelkednek jelentősen a költségek a fideszes projektek esetében”.

Később lehetnek plusz bevételek

A honvédelmi szakközépiskola és kollégium esetében, eddig annyi történt Vásárhely szemszögéből, hogy az áramszolgáltató korábbi telephelyét átadta az államnak, hogy azon épülhessen fel az iskola és a kollégium – közölte Márki-Zay. Egyelőre a város csak veszít a dolgon, mivel elesnek az építmény- és telekadó-bevételtől.

Remélni lehet azonban, hogy  város is nyerni fog az intézménnyel, hiszen az iskola és a kollégium kapunyitása után, tisztek, oktatók és családjaik költözhetnek majd Vásárhelyre, s a több száz diák is jót tesz majd, a többi között azért, mert nőni fog az igény a szolgáltatások iránt és több lesz a fogyasztás is – fejtette ki a polgármester. „Hatásunk a projektre azonban egyáltalán nincs, de örülünk, ha megvalósul” – szögezte le. 

Nem úgy a kórház...

Tapasztalja-e, az állami projektek számának csökkenését, illetve a megvalósítási ütem  lassulását Hódmezővásárhelyen azóta, hogy a személyében ellenzéki irányításúvá vált a város? – kérdeztük Márki-Zayt. „Előttem sem akartak fejleszteni, ugyanakkor nem látom, hogy  a HM-et nagyon érdekelné, hogy melyik város területén folyik a tanintézmény létesítése. Őket inkább csak az érdekli, hogy mekkora szükségét látják a honvédelmi szakközépiskolának”. A kezdeti lépéseket valóban meg is tették – fűzte hozzá.

Az iskola teljes egészében a HM-hez fog tartozni, igaz, a tram-train sem lesz a város fennhatóság alatt, ők csak a területet adták át, ahol az kiépül majd, de még kötbért sem szedhetnek az alaposan elhúzódó kivitelezés miatt.

A polgármester kitért arra is, hogy nem csak a honvédelmi szakközépiskola és kollégium megépítése folyik a városban, a laktanyának is van egy fejlesztési csomagja, s ahogy ő tudja, a Honvédelmi Minisztérium azzal is halad előre.

Nem ez az eset a kórházfejlesztéssel  – tette hozzá. „Annak még a terveit sem hajlandók benyújtani, s nem jelzik az igényeket sem a város felé” – közölte, hozzátéve, hogy így ők sem tudnak előrelépni az ügyben.

Már két éve megfenyegették a várost

Megjegyzendő egyébként, hogy ebben sok meglepetés nincs. Elég, ha visszaidézzük Kósa Lajos két évvel ezelőtti (még a 2018-as országgyűlési választások előtt elhangzott) mondatait: az akkor a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszteri posztot vivő Kósa azt mondta a Modern városok programja vásárhelyi projektjei kapcsán, hogy „azért nem merem kimondani azt, hogy ha ott megválasztják a függetlent jelöltet, akkor ugyanúgy érkeznek a pénzek”.