Vásárhelyi Mária: ez a helyzet is csak arra jó, hogy a kormánypártok gyalulják és mocskolják az ellenzéket

Millei Ilona 2022. február 25. 07:57 2022. feb. 25. 07:57

„A jobboldalon nem tudják, hogy mi az a tisztességes tájékoztatás. Szerintem egy normális országban ilyenkor a kormánypártok összehívják az összes parlamenti párt vezetőjét, és felülemelkedve a pitiáner konfliktusokon, egyeztetik az álláspontokat, megpróbálnak konszenzusra jutni. Hisz most nem csak az országnak arról a feléről van szó, amelyik a Fideszt támogatja, hanem arról is, amelyik nem támogatja – nyilatkozta lapunknak Vásárhelyi Mária szociológus. Hozzátette: nálunk az ukrajnai helyzet is csak arra jó, hogy a kormánypártok gyalulják és mocskolják az ellenzéket.

– Ön szerint Ukrajna lerohanása megoszthatja a Fidesz választóit?

– Őszintén szólva, én nem nagyon hiszek benne. Ugyan minden általánosítás sántít, de nagyon egyoldalúan vannak tájékoztatva. Most azért van egy kis probléma, mert eddig a Fidesz részéről azt hallottuk, hogy Orbán békemissziót teljesített, meg hogy az oroszok nem akarnak mást, csak békét, és garantálni az ott élő oroszok biztonságát. Abszolút elvetették azt a verziót, hogy Oroszország valamiféle agresszióra készül, és lehülyéztek mindenkit, aki ettől félt, vagy ezt „jövendölte”. Most, hogy Orbán Viktornak hátraarcot kellett csinálnia a saját retorikájával szemben, ugyanez a helyzet a Fidesz-szavazóknál is, de azt hiszem, nem fog ez nagyon nehezükre esni. Ahogy én elnézem, az elmúlt 12 évben bármit le tudtak nyomni a torkukon. Ráadásul itt a külpolitika iránti érdeklődés meg a tájékozottság olyan elképesztően alacsony színvonalú, hogy igazán át sem érzik a történteket azok, akiket nem érdekel a külpolitika, vagy más népek sorsa.

– Orbán Viktor a nemzetbiztonsági operatív törzs ülése után sietett kijelenteni: Magyarországnak ebből a háborús konfliktusból ki kell maradnia, „mert számunkra a legfontosabb a magyar emberek biztonsága, ezért szó sem lehet arról, hogy akár katonákat, akár katonai eszközöket telepítsünk Ukrajnába”. Ez nyilván kedves minden magyar ember fülének. Közben pedig a kormánypárti sajtóban az ellenzéknek üzent Dömötör Csaba államtitkár, hogy ebben a helyzetben a magyar zászlót kell a legmagasabbra húzni a Városházán. Kocsis Máté frakcióvezető szerint felelőtlen a baloldali álláspont, hogy küldjünk katonákat meg fegyvereket Ukrajnába, Kiszelly Zoltán századvéges elemző pedig arról értekezett, hogy Márki-Zay Péter nem ért a politikához. Vagyis a kormányoldalnak ez a háború is csak arra alkalom, hogy támadja az ellenzéket?

– Ez ugyanaz, mint az oltásellenes baloldal. Felkészülhetünk rá, hogy most jön majd a háborúpárti baloldal. De hát ez az egész retorika abszurd, mert Magyarország egy katonai szövetség, a NATO tagja, és így azt kell tennie, amit a NATO csinál. Ha egyáltalán ez szóba kerülne, de nem kerül szóba, akkor nem Magyarország küld valahová katonákat, hanem a NATO. Magyarország önmagában semmit nem csinálhat, mert egy olyan szövetség tagja, amely meghatározza, hogy ennek a szövetségnek a tagjai egy ilyen konfliktushelyzetben mit és hogyan tehetnek. Fegyvereket, harci eszközöket persze – mivel az nem tartozik a NATO hatáskörébe –, más országok, így például Csehország, Lengyelország, a balti államok is küldenek Ukrajnába. Szerintem a magyar lakosság azzal rokonszenvezik, amit Orbán Viktor mondott, hogy szó sem lehet róla, mert a magyar lakosságban semmiféle szolidaritás nincsen. Itt most magától értetődően nem egyénekre gondolok, de az általános közhangulat az, hogy mi mindig jól akarunk járni, mi mindent meg akarunk úszni.

– Miközben sose fogjuk. Csak az a szép az egészben, hogy Márki-Zay Péter a Partizánnak, majd később az ATV-nek adott interjújában is azt mondta: „hogyha nem Putyin ügynökeként működik Magyarország, akkor természetes, hogy a NATO tagjaként, minden módon, amit a NATO eldönt, azon belül a szövetség keretein belül, mindenféle segítséget és támogatást megadhat Ukrajnának.”, vagy: „A NATO közös döntéseit kell végrehajtsa Magyarország is. Tehát hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk.”…

– Ez nem is kérdés. Orbánék próbáltak itt ügyeskedni, igazán nem elköteleződni az EU meg a NATO mellett, de van egy pont, ahol ez már nem megy, ahol a pávatáncnak vége van. Mert már emberéletekről, országok sorsáról van szó.

– Mégis ezt a két interjút használja fel a jobboldali sajtó, hogy Márki-Zay Pétert támadja, és megtévessze ezzel az összes magyart…

– Miért, akkor oltásellenes volt a baloldal, amikor azt mondta, hogy a kínaival ne oltsák az embereket addig, ameddig nincs normálisan engedélyezve? Végül is igazolódott az az álláspont, hogy nem kellett volna, de legalábbis meg kellett volna vizsgálni annak az oltásnak a hatékonyságát. De ez már senkit nem érdekel. Akkor, abban a pillanatban rá lehetett sütni a baloldalra, hogy oltásellenes. Most teljesen nyilvánvaló, hogy minden ellenzéki politikus azt mondja, nekünk a NATO utasításai szerint kell cselekednünk, mi magunk is a NATO vagyunk, a tagjai vagyunk. Ők meg hazudnak, amit akarnak. Tegnapelőtt még azt mondta Bayer Zsolt, hogy az hülye, aki azt hiszi, hogy Oroszország meg akarja támadni Ukrajnát, és olyan hülye nincs, aki ezt gondolja. Aztán kiderült, hogy van olyan hülye, például a Putyin.

– Nem kéne ebben a helyzetben legalább megőrizni a tisztességes tájékoztatás minimumát?

– Csakhogy ők nem tudják, hogy mi az a tisztességes tájékoztatás. Szerintem egy normális országban ilyenkor az történik, hogy a kormánypártok összehívják az összes parlamenti párt vezetőjét, és felülemelkedve a pitiáner konfliktusokon, egyeztetik az álláspontokat, megpróbálnak konszenzusra jutni. Hisz' most nem csak az országnak arról a feléről van szó, amelyik a Fideszt támogatja, hanem arról is, amelyik nem támogatja. Minden normális demokráciában ilyenkor a parlamenti pártok megbeszélik a közös álláspontot. Nálunk ez is csak arra jó, hogy a kormánypártok gyalulják és mocskolják az ellenzéket.