Vasárnap Olaszországban is fontos választások vannak

Csanádi Dávid 2020. január 26. 19:15 2020. jan. 26. 19:15

Fontos választásokat tartanak Olaszországban: két tartományban is van esélye a Matteo Salvini vezette jobboldalnak, amit akár kormányváltás is követhet a félszigeten. Ha így is lesz, valószínűleg csupán az olasz belpolitikában lehet fontos, az Európai Unió helyzetét – és benne az Orbán-kormány pozícióját – kevéssé befolyásolja.

Két tartományi választást is tartanak ma Olaszországban. Emilia Romagna és Calabria választópolgárai járulnak az urnák elé. A Matteo Salvini vezette Liga nagy önbizalommal indult neki a vasárnapi voksolásnak. Szövetségese, Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek elnöke, egyenesen arról beszélt, hogy a tartományi választások után, Salvinivel és Silvio Berlusconival a kormányzást is átvehetik, a jelenlegi kormány pedig csomagolhat.

Európa szempontjából egy esetleges olasz kormányváltás nem jelentene lényeges változást – mondta a Hírklikknek Balázs Péter. Hazánk első európai biztosa hozzátette, hogy erről a kérdésről inkább a tartományi választások eredményeinek ismeretében lenne érdemes beszélni, de úgy látja, hogy az Európa Tanácsban a Salvini vezette olasz szélsőjobb egészen marginálisan jelenik csak meg.

Salvini esetleges győzelme ahhoz is nagyon kevés, hogy akár csak a hangulatot befolyásolhassa az Európai Unió vezetésében. Így nem valószínű, hogy segíteni fog az Orbán Viktor magyar miniszterelnök által megálmodott szélsőjobboldali fordulatban.