Végveszélybe került Orbán legnagyobb biznisze

HírKlikk 2023. november 15. 16:25 2023. nov. 15. 16:25

Az Európai Bizottság energetikai biztosa, Kadri Simson szerint Magyarországnak fokoznia kell az erőfeszítéseit, hogy leváljon az orosz energiaforrásokról, amelyek sebezhetővé teszik az országot a Kreml rosszindulatú befolyásolási kísérletei előtt.

Politico szerint Simson arról beszélt: Magyarországon is tudják, hogy az orosz energia vásárlásával lehetőséget teremtenek Oroszország számára, hogy manipulálják a piacot, és Magyarországnak sem érdeke, hogy fenntartsa ezt a függőséget – írja a 444.

A Gazprom orosz gázóriás októberben jelentette be, hogy növelni fogja a Magyarországra érkező földgáz-szállítmányok mértékét. Erre azután került sor, hogy Orbán Viktor Pekingben tárgyalt Vlagyimir Putyinnal. Ezzel kapcsolatban Simson elmondta, hogy Orbán az egyetlen európai politikai vezető, aki kezet fog ezzel a háborús bűnössel.

A legutóbbi találkozó a második alkalom volt, amikor Budapest és Moszkva további földgáz-vásárlásról egyezett meg az Ukrajna ellen indított orosz háború kezdete óta.

Bár a fideszes kormány előszeretettel hivatkozik arra, hogy az orosz földgázt nem lehet leváltani, és ezért ők nem politikai, hanem gazdasági kérdésként tekintenek erre, a környező országok közül Szlovákia és Bulgária is komoly lépéseket tesz azért, hogy 2027-ig kivezesse az orosz gázt a piacukról.

Simson szerint az összes tagállam felé, amely például orosz technológiát használ az atomenergetikában, azzal a kéréssel fordultak, hogy készítsenek terveket a diverzifikációról. De az EU-biztos szerint sajnálatos, hogy közben Budapest a Paks II építésére készül, amihez orosz támogatást és nukleáris fűtőanyagot használnának fel, és a fideszes kormány már előre jelezte, hogy ellenezni fog bármilyen szankciót, ami az atomenergia területét érintené.

Forrás: 444


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom