Vegyi fegyvereket vetnek be az oroszok ukránok ellen

HírKlikk 2024. május 7. 16:50 2024. máj. 7. 16:50

Oroszország vegyi fegyvereket vet be, vagyis semmisnek tekinti azt az 1993-as nemzetközi szerződést, amelyet annak idején segített létrehozni. Pedig az egyezmény az egyik legfontosabb megállapodás volt a hidegháború után. Egész fegyverosztályokat tett indexre. A szóban forgó chloropicrin nagyobb adagban akár halált okozhat – fejti ki a Washington Post szerkesztőségi állásfoglalása.

A Washington Post szerint az oroszok arra használják, hogy segítségével kimozdítsák az ukrán védőket a lövészárokból, mert így utána könnyű célpontot jelentenek a tüzérség számára. A fejlemény miatt az amerikai külügyi, illetve pénzügy tárca szankciókat hozott orosz állami intézmények, vállalatok, valamint magánemberek ellen.

A vegyi fegyverek tilalmát ellenőrző testület megerősítette a jogsértés tényét, tavaly összesen 346 ilyen esetet jegyzett fel. Moszkva már korábban próbálta meggátolni, hogy kivizsgálják a hasonló ügyeket Szíriában. Ugyanakkor az orosz titkosszolgálat idegméreggel igyekezett megölni Navalnijt, Kara-Murzát, valamint az egykori kettős ügynököt, Szkripalt és a lányát Nagy-Britanniában.

A leszerelési egyezmények nélkül a világ csak még veszélyesebb lesz. Ám a Kreml mostani hozzáállásával az orosz vezetők és a hasonszőrű erők még kevésbé érzik problémásnak a 20. század mészárlásai nyomán felállított korlátok megszegését.