Veszélyhelyzet több afrikai országban a járvány miatt

HírKlikk 2020. augusztus 7. 14:08 2020. aug. 7. 14:08

A koronavírus-járvány egy ideje már Afrikában is egyre súlyosabb. Több országban most rendeltek el vagy hosszabbították meg a veszélyhelyzetet.

Veszélyhelyzetet hirdetett és 21 napos éjszakai kijárási tilalmat rendelt el a gambiai elnök, Adama Barrow a koronavírus-járvány miatt. A járvány következtében, Gambiában eddig csaknem ezren fertőződtek meg, a halálos áldozatok száma 16 – írja az Euronews.

30 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet a mozambiki elnök. Filipe Nyusi a korlátozások fokozatos feloldását jelentette be. Az első fázis augusztus 18-án, a második szeptemberben, a harmadik októberben kezdődik, de a bárok még akkor sem nyithatnak ki.

Botswanában felfüggesztették az alkoholárusítást. Az intézkedést a kormány azzal indokolta, hogy az alkoholnak negatív hatása van a járvány miatt meghozott intézkedések betartására. Az országban eddig ketten haltak meg a járvány következtében.

Sokkal rosszabb a helyzet a szomszédos – persze jóval nagyobb lélekszámú és területű – Dél-Afrikában, amely a világ ötödik legfertőzöttebb országa a regisztrált betegek száma alapján.

Dél-Afrikában már jóval több mint félmillió fertőzöttet, és több mint kilencezer halottat tartanak nyilván. A COVID-betegségből eddig csaknem 380 ezren gyógyultak fel.

Forrás: Euronews