Vesztegetés gyanúja miatt függesztették fel a fideszes képviselő mentelmi jogát

HírKlikk 2021. február 23. 08:50 2021. feb. 23. 08:50

Az Országgyűlés 174 igen, 1 nem és 1 tartózkodó szavazattal felfüggesztette Simonka György (Fidesz) mentelmi jogát.

Hargitai János (KDNP) a mentelmi bizottság elnöke elmondta: a testület egyhangúlag döntött a mentelmi jog felfüggesztését célzó beadványról. Jelezte: közvádas ügyről lévén szó, a bizottság tartotta magát a szokásjoghoz.

Ismertette: a legfőbb ügyész fordult az Országgyűléshez, és vesztegetés hatósági eljárásban bűntett miatt kérte a mentelmi jog felfüggesztését. A legfőbb ügyész beadványában visszatért arra a bűncselekményre, amelynek kapcsán az Országgyűlés a mentelmi jogot már felfüggesztette, és költségvetési csalásról szólt – közölte.

Simonka György nem kívánt élni a felszólalás lehetőségével.

A képviselők döntöttek Szabó Tímea (Párbeszéd) mentelmi jogáról is, és 10 igen, 156 nem és 1 tartózkodó szavazattal fenntartották azt.

Hargitai János ismertette: a II-III. kerületi bíróság kérte a mentelmi jog felfüggesztését becsületsértés miatt magánvádas ügyben. A testület megállapította, hogy a képviselő 2020 októberében tett közzé bejegyzést a Facebookon, majd ezt később az Óbudai újságban megismételte. A feljelentést a volt óbudai polgármester tette, aki szerint a képviselő kijelentései alkalmasak a becsületsértésre. A bizottság – magánvádas eljárás okán –, azt javasolta, hogy ne függesszék fel a mentelmi jogot.  

Szintén fenntartották a képviselő mentelmi jogát egy másik magánvádas ügyben is, 14 igen, 147 nem és 4 tartózkodó szavazattal.

Hargitai János elmondta: szintén a II-III. kerületi bíróság kérte a mentelmi jog felfüggesztését, ezúttal rágalmazás vétsége miatt. Szintén egy Facebook bejegyzés okán született a beadvány, ami a Tatai-tó körüli építkezéseket érintette.

A bizottság az eddigi eljárást tekintette irányadónak, azaz, hogy magánvádas esetekben nem javasolja a mentelmi jog felfüggesztését.

Szabó Tímea (Párbeszéd) azt mondta, nyugodtan függesszék fel a mentelmi jogát, szívesen megvédi az álláspontját.

Tiba István (Fidesz) mentelmi jogát szintén nem függesztette fel az Országgyűlés, erről a képviselők 6 igen, 164 nem és 1 tartózkodó szavazattal döntöttek.  

Hargitai János ismertette: a Debreceni Járásbíróság kérte a mentelmi jog felfüggesztését rágalmazás miatt, szintén egy Facebook-poszt okán, amelyben Tiba István Balmazújváros jelenlegi vezetését 960 millió forint eltüntetésével vádolta. A mostani polgármester szerint ez túlment azon a határon, amit közszereplőként el kell viselnie, ezért fordult bírósághoz.

Forrás: MTI