Vezet az ellenzék az I. kerületben

HírKlikk 2023. október 27. 15:25 2023. okt. 27. 15:25

Egy júliusi közvélemény-kutatás szerint a budapesti I. kerületben a jelenlegi polgármester, V. Naszályi Márta komoly fölénnyel vezet a lehetséges fideszes kihívójával, Böröcz Lászlóval szemben. A táborok népszerűségét tekintve, azonban már sokkal szűkebb az olló.

A 21 Kutatóközpont júliusban a Párbeszéd megbízásából végzett közvélemény-kutatást Budapest I. kerületében. A felmérés szerint a városrészt vezető V. Naszályi Márta határozott előnyt tudhat magáénak lehetséges fideszes kihívójával, Böröcz Lászlóval szemben. A Fidelitas korábbi elnöke, aki 2022-ben alulmaradt az I. kerületet is felölelő egyéni országgyűlési mandátumért folytatott küzdelemben, és aki jelenleg a Budapest világörökségi területfejlesztésének kommunikációjáért felelős miniszteri biztos tisztségét látja el, a felmérés szerint 32 százalékon áll, míg a Párbeszéd színeiben politizáló regnáló polgármester, V. Naszályi Márta 43 százalékon.

Mindeközben a két nagy tábor szimpátiaindexe között sokkal szűkebb az eltérés. Arra a kérdésre, hogy mely politikai közösség jelöltjére szavaznának a polgárok az egyéni önkormányzati körzetekben, ugyan többen választanák a hat párti ellenzéki szövetség jelöltjeit a kormánypártiak ellenében, de csak 32-30 arányban. A polgárok 9 százaléka pedig úgy válaszolt, hogy egyéb jelöltre adnák voksukat.

A kutatási adatok elemzéséhez hozzátartozik, hogy az inkumbens polgármester mindig komoly helyzeti előnyt tudhat magáénak, ha újraindul az önkormányzati választáson, hiszen őt sokkal jobban ismerik, mint kihívóját. Továbbá az is gyakran előforduló jelenség, hogy egy adott településvezető népszerűbb az őt támogató szervezeteknél.

A közvélemény-kutatás 2023. július 19-24. között 600 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra, nem, kor és iskolai végzettség szerint. A véletlen minta kisebb torzulásait a KSH adatai alapján súlyozással korrigálták. A hibahatár a teljes mintára vonatkozóan ± 4-5 százalék.