Visszaállítja a kötelező sorkatonaságot az Orbán-kormány? Válaszolt a miniszter

HírKlikk 2023. február 21. 12:15 2023. feb. 21. 12:15

A honvédelmi miniszter újabb kérdést kapott, miután nemrég a Bloombergnek a Magyar Honvédség állapotáról beszélt – írja a 24.hu. A kérdést megfogalmazó Harangozó Tamás emlékeztetett rá, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf az interjúban a tisztikart érintő, folyamatban lévő tömeges elbocsátásokat többek között azzal indokolta, hogy túl széles a vezetői réteg a hadseregben, miközben alig tudják feltölteni a meglévő 8-10 ezer üres pozíciót. 

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint közismert, hogy a legénységi állomány feltöltése nagy nehézséget okoz. Ezért tartotta meghökkentőnek, hogy a miniszter nem e hiány ledolgozását, hanem a Magyar Honvédség jelenlegi 37 ezer fős létszámplafonjának megtöbbszörözését jelölte meg célként.

Harangozó Tamás szerint ez a honvédségi szervezetek békeidőszaki, rendszeresíthető beosztásainak többszörösére emelését jelenti (amit az Országgyűlés 37 650 főben határozott meg). ám ennek csak akkor van értelme, ha a rendszeresített létszám nagy részét ténylegesen fel is töltik. A jelenleg üres 8-10 ezer legénységi beosztás többszörösét kellene betölteni a következő időszakban, ami a katonai szolgálatra vonatkozó jogi szabályozás megváltoztatása nélkül aligha lehetséges, hiszen a miniszter nyilatkozatából is látható, a szerződéses katonákkal a jelenlegi beosztások sem tölthetőek be.

Az MSZP képviselője ezért arra várt választ a minisztertől, a kötelező sorkatonaság visszaállítása nélkül miként tartja lehetségesnek célja elérését, a rendszeresített létszám megemelésével valójában nem a kötelező sorkatonaság visszaállítását készítik-e elő.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szűkszavú válaszában jelezte, hogy az Orbán-kormány mindent megtesz azért, hogy vonzóvá tegye a fiatalok számára a haza szolgálatát, és arra törekszik, hogy a magyar haderőt a lehető legfelkészültebb állapotba hozza  a lehető legrövidebb időn belül.

A kormány napirendjén továbbra sem szerepel a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása.

Forrás: 24.hu