Visszaszóltak a színművészetis hallgatók

HírKlikk 2020. augusztus 10. 14:22 2020. aug. 10. 14:22

Továbbra is tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az egyetem szervezeti átalakítása és az új kuratórium miatt.

A színművészeti hallgatóit és a jelenlegi tiltakozásokat közben folyamatosan támadja a kormánypárti sajtó – írja a hvg.hu

PestiSrácok nemrég Végre! Liberális hüllőkeltetőből nemzeti intézmény lesz a színművészeti! címmel közölt vezércikket, amelyben a szerző azt írta,

Miféle szabadságról hadováltok, ifjak? Zavart érzek az erőben. Ez egy egyetem, nem pedig Woodstock vagy Ozora, ahol napokig hentereghettek a fűben, szétcsúszva. Ide tanulni jártok, nem követelőzni. A nevetek is az: hallgató. Tehát hallgattok, figyeltek. Próbáltok okosabbak lenni, mint mielőtt odakerültetek volna. De ez a „szabadságos” szöveg nagyon gyenge.

Az új kuratórium egyik tagja, Lajos Tamás operatőr-producer a Magyar Nemzetnek azt mondta: meggyőződése, hogy a tanárok által felheccelt és manipulált diákok tüntettek, és hozzátette azt is, hogy szerinte „nagyon kevés mostanában az a komoly produktumokat előállító rendező, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, illetve annak rendező szakán végzett".

A szintén frissen kuratóriumi tagnak kinevezett Rátóti Zoltán pedig arról beszélt a Mandinernek adott interjúban, hogy „lassan meg lehetne látni azt, hogy nem rosszindulattal vagyunk, ez a kuratórium nem egy fenyegető testület, és a modellváltás nem egy fenyegető állapot sem a hallgatók, sem a tanárok felé".

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói önkormányzata nemrég grafikonokkal és statisztikai adatokkal teli videót tett közzé, amelyben többek között felsorolják, hogy az elmúlt tíz évben az egyetemen végzett színészhallgatók 96 százaléka jelenleg is aktív, 78 százaléka kőszínházban, ebből 38 százalék vidéki színházban kezdte pályáját.

Hozzáteszik azt is, hogy az utóbbi harminc évben az összes színházi állami díjjal kitüntettetek 74 százaléka, a filmes állami díjat kapóknak pedig 67 százaléka végzett az egyetemen, de a videóban többek között a mester-tanítvány viszony fontosságát is hangsúlyozzák:

Forrás: hvg.hu