Visszaszorulóban az illiberializmus Közép- és Kelet-Európában

HírKlikk 2019. augusztus 14. 18:15 2019. aug. 14. 18:15

Az illiberalizmus árja Közép- és Kelet-Európában részben visszahúzódóban van, csökken a bizalom a nagyképű vezetőkben, akik éveken át csúfot űztek a jogállamiságból, és ezzel csökken az illetők hatalma is. A köz reagálása az illiberalizmusra lényegében a rossz kormányzás és az igazságtalanság ellen irányul - írta a tekintélyes Financial Times. 

A trend egyenetlen és nem visszafordíthatatlan, de bátorító. A térség néhány országa az elmúlt évtizedben rossz irányba fordult, elárulta 1989 forradalmainak civil demokratikus ígéretét. Hiba lenne azonban azt hinni, hogy az illiberális ár visszaszorulásának kezdetét az EU Amerikai által támogatott politikája indította el.

A világ vezető demokráciáinak tekintett országok szerepe viszonylag csekély volt. Az illiberalizmus inkább azért van defenzívában, mert a térségben az állampolgárok százezrei vesztették el a türelmüket a korrupciót tápláló és az igazságot a saját javukra hajlító politikusokkal szemben, és fellázadtak.

A legjobb példák erre Románia, Szlovákia és a Cseh Köztársaság. Mindhárom országban olyan politikusok erodálták a jog uralmát, akik Orbán Viktortól kölcsönözték populista módszereiket. A cikk részletesen ismertette, milyen események váltottá ki a tiltakozásokat a három országban, és hogy mit ért el a közfelháborodás. 

Megállapította: a térségben az illiberalizmus legszélsőségesebb változata az Orbán féle Magyarország: másoknál erősebben összpontosítja a hatalmat, éppen azért, mert mindenki másnál messzebbre ment a civil demokrácia intézményeinek lebontásában, vagy korrodálásában.

Úgy tűnik, a lengyel változat, Kaczynski PiS pártja meg fogja nyerni a választásokat, mert politikája a szavazók millióit vonzza, és mert az ellenzék nem egységes. Mi több: a csehországi, szlovákiai és romániai tiltakozások főleg a korrupció, a nepotizmus és a joggal való visszaélések ellen irányultak, nem pedig a az 1989-es demokráciapárti forradalmárok nyugati stílusú, liberális normái mellett álltak ki. 

Kevés jel utal arra, hogy csökkenne a nem európai menekültekkel és migránsokkal szembeni ellenségesség, vagy erősödne az EU mélyebb integrációja iránti gyenge érdeklődés. Ám az illiberalizmus ellen fordulás mindenképpen megérdemli a nyugat támogatását, még akkor is, ha elsősorban a rossz kormányzást és az igazságtalanságot veszi célba.

A nagy kérdés az, hogy milyen erős lesz ez a támogatás. Sajnos jogosak a kételyek, különöswn, ha az ember Trump újraválasztási kampányát, vagy Boris Johnson első napjait nézi, és ismeri az EU szokásos óvatosságát az ilyen ügyekben - írta a lap. 

Forrás: Hírklikk