Vitézy Dávid szerint alibi Lázár János parkolási rendelete

HírKlikk 2024. október 1. 18:40 2024. okt. 1. 18:40

"Teljesen alibi volt a társadalmi egyeztetés: a vélemények beküldésére adott határidő napján változtatás nélkül meg is jelent a Magyar Közlönyben az új építési kormányrendelet" - állítja Facebook oldalán Vitézy Dávid volt főpolgármester-jelölt.

"Gyakorlatilag klímaváltozás-tagadással ér fel ez az új szabályozás, mely szellemiségében és tartalmában az 50-70 évvel ezelőtti amerikai városfejlesztési trendeket idézi. Parkolót mindenhova, parkoló nélkül ne épüljön semmi - ez az új szabály lényege" - foglalta össze Vitézy Dávid a Magyar Közlönyben megjelent rendeletet közösségi oldalán. Hozzátette, hogy Budapest történelmi belvárosát az új szabályozás értelmében illegális lenne ma megépíteni.

A volt főpolgármester-jelölt a jogszabályból felsorolta a szerinte „abszurdakat”:

  • nem lehet szociális bérlakást építeni a jövőben lakásonként egy garázs nélkül, és ettől az alapszabálytól az eddigiekkel ellentétben még az önkormányzatok sem térhetnek el a kormány külön engedélye nélkül;
  • egy metróállomás mellett is kötelező lesz parkolót építeni a lakásokhoz;
  • nem lehet kocsmát sem nyitni parkoló nélkül: a fogyasztótér minden 10 négyzetmétere után kell parkoló, beleértve a kerthelyiség területét is;
  • mostantól hajléktalanszállóhoz is kell kötelező parkoló, minden 30 ágyanként egy;
  • idősek otthonát sem lehet létesíteni, 10 ágyanként kell egy parkoló;
  • hotel építése esetén kétszobánként egy parkolóhelyet kell létesíteni;
  • egy új egyetemi épület esetén minden 20, míg egy bölcsőde vagy óvoda esetén minden 30 négyzetméterenként kell egy parkoló, kulturális intézményben 5 székenként;
  • irodaház esetén pedig minden 20 négyzetméterenként egy parkolóra van szükség.

Hozzátette, hogy ezektől a szabályoktól a jövőben az önkormányzatok nem térhetnek el, csak Lázár János külön engedélyével. 

Vitézy szerint "ez csak néhány példa, de jól látható belőle, mennyire irreális, valójában a városaink élhetőségét roncsoló, a városi autózást ösztönző, a vibráló, belvárosias, élhető belvárosok létrejöttét ellehetetlenítő, viszont a lakhatási és a klímaválságot súlyosbító, retrográd javaslat ez. Jó, ha látjuk: sokkal nagyobb fék ez például a megfizethető lakásépítés előtt, mint a nyilvánosságban agyontárgyalt AirBnb-probléma".

Forrás: Facebook


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom