Vizsgálódik az alapjogi biztos a kirendelt bírák illetménye ügyében

HírKlikk 2024. szeptember 25. 10:00 2024. szept. 25. 10:00

Válaszolt dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa Tóth Bertalan azon kérdésére, hogy sérülnek-e az alkotmányos alapjogaik azoknak a magasabb szintű bírósághoz kirendelt bíróknak, akik továbbra is alacsonyabb pozíciójuk után kapják a fizetésüket.

Kozma Ákos az MSZP frakcióvezetőjének kérdésére küldött válaszában leszögezi: alapjogi biztosként ő a bíróságok tevékenységét nem vizsgálhatja, azonban maguk a bírák is nyújthatnak be hozzá panaszt alapvető jogaik sérelmére hivatkozással, ez pedig meg is történt.

A panasztevőt hivatala írásban tájékoztatta az eljárás megindításáról. A beadvány, annak utólagosan benyújtott kiegészítései, a vonatkozó jogszabályi környezet áttekintése és elemzése, alapjogi szempontú vizsgálata jelenleg is folyamatban van, tájékoztatást annak lezárultával adhat.

Ne feledjük egy percre sem, hogy független bíróságok nélkül nincs jogállam! - hívja fel a figyelmet Tóth Bertalan. Az MSZP politikusa szerint a Fidesz-rezsim nem válogat az eszközökben, hogy az igazságszolgáltatási rendszer még független részét megtörje és bedarálja, például azzal, hogy évek óta nem emeli a bírók fizetését, és nem fizeti ki a magasabb szintű bírósághoz kirendelt bíróknak jogosan járó illetményt. „No persze, a kleptokráciához kézivezérelt igazságszolgáltatási rendszer kell!" – jegyzi meg az MSZP frakcióvezetője, hozzátéve: „mi, szocialisták, ezzel szemben a szociális demokráciában hiszünk, ahol a jog az emberek érdekeit védi a hatalommal szemben. Ennek elengedhetetlen feltétele a jogállam, a független bírók és a független bíráskodás".



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom