Von der Leyen mindenkinek mindent megígért

HírKlikk 2019. július 20. 17:55 2019. júl. 20. 17:55

Ursula von der Leyen megértést kért Közép- és Kelet-Európa, és az ottani jogállamisági hiányosságok számára, az erősen eladósodott Olaszországnak nagyobb rugalmasságot helyezett kilátásba, és nem kívánta elkötelezni magát amellett, hogy minden uniós tagállam vegyen részt a menekültek fogadásában. Minderről az EU Bizottságának új elnöke egy interjúban beszélt, amelyet a Süddeutsche Zeitungnak és számos más vezető európai orgánumnak adott, és amelyből egyelőre csak összefoglalók jelentek meg.

A jogállamiság körüli viszály kapcsán von der Leyen bírálta a közép- és kelet-európai országokkal való bánásmódot. Kijelentette: a vitákat tárgyilagossá kell tenni. Úgy vélte, az érintett országokban sokan úgy érzik, hogy nem fogadják el őket teljesen. „Meg kell tanulnunk, hogy a jogállamiság mindig is célunk, de senki sem tökéletes” - mondta, és úgy vélte, hogy a pénzügyi szankciók „csak legeslegutolsó eszközt jelenthetik sok előző lépés után”.

Az erősen eladósodott Olaszországgal kapcsolatban von der Leyen szintén a körültekintő megközelítés mellett foglalt állást. „ki kell hagyni a vitákból az éles érzelmeket. A stabilitási paktumban jó okkal vannak szabályok, és ezeket be kell tartani, de a szabályozásban nagy rugalmasság is van, amelyet jobban fel lehet használni arra, hogy a növekedést befektetésekkel tegyük lehetővé” - mondta. A tengeri mentéssel kapcsolatban kifejtette: „Kötelességünk kimenteni a tengerből az embereket, de az is kötelességünk, hogy következetesen fellépjünk a helyzet kialakulásának okai ellen, és ezek között vannak a bűnözők által szervezett transzportok is”.

Von der Leyen nem kívánta elkötelezni magát amellett, hogy minden uniós tagállam vállaljon részt a menekültek befogadásából. „A terhek tisztességes elosztására van szükség, talán úgy, hogy a különböző államok különböző területeken teljesítenek. Ha a migráció témáját kis szeletekre vagdaljuk, és kölcsönösen szemrehányásokat teszünk egymásnak, az elakadáshoz vezet” - mondta.

A lap értékelése szerint az új német bizottsági elnök az interjúban a központi konfliktusokban békítő hangot ütött meg. Ezt vélhetően mindenekelőtt Olaszországban és Lengyelországban értékelhették figyelmesen - írta a lap.

Forrás: Hírklikk