Von der Leyen rájött, hogy Orbánnal menthetetlen a viszony

HírKlikk 2024. október 10. 20:15 2024. okt. 10. 20:15

Ursula Von der Leyen kérdőre vonta Orbánt és leszámolt vele. A vendéget váratlanul érte, hogy ennyire keményen megsorozták, kerülte a szemkontaktust a Bizottság elnökével, és láthatólag megrendült, amiért csak az AfD sietett a segítségére.

Pedig Orbán ezúttal teljesen új oldaláról kívánt bemutatkozni: tisztességes közvetítőként az EU soros elnöki minőségében. A Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámolója szerint a képviselők akkor hördültek fel, amikor kijelentette, hogy az illegális migráció antiszemitizmushoz, a nők elleni erőszakhoz és erősödő melegellenességhez vezet. Lehetett volna ez lapos vita is, ám épp az ellenkezője kerekedett ki belőle.

A felszólalók úgy rontottak rá a vendégre, hogy arra láthatólag még ő maga sem számított és állítólag azt mormolta maga elé, hogy ez hihetetlen. Persze, hogy az unióbarát frakciók csörtéznek vele, vagy hogy Magyar Péter mit mondott neki a pulpitusról, nos, az aligha érte váratlanul. Ami teljesen szokatlan volt, az az, amit von der Leyen a fejére olvasott. Metsző hangon, maximális élességgel. Mint egy szigorú tanárnő, aki az összegyűlt osztály előtt kérdőre vonja a renitens nebulót.

S miközben Orbán arca egyre jobban elsötétedett, minden egyes mondat nyílként irányult a miniszterelnök ellen. Látnivaló volt, hogy ennyire direkt támadással a legtöbb törvényhozó sem számolt. Von der Leyen ugyanis a Tanács tagja és ott az egyetértést kell keresni. Tavaly év végén még próbálkozott azzal, hogy 10 milliárdot felszabadított a zárolt pénzekből. Cserébe Orbán lehetővé tette, hogy meginduljanak a felvételi tárgyalások Ukrajnával.

Ám a Bizottság elnöke azóta arra jutott, hogy a kormányfővel menthetetlen a viszony, ezért nem kell lakatot tenni a szájára. Még erősen szelídnek/szolidnak bizonyult – értékelte a konzervatív német lap.

(A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikke csak előfizetők számára olvasható.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom