Weber: ez már nem magyar belügy, annál szélesebb a hatása

HírKlikk 2021. július 26. 18:01 2021. júl. 26. 18:01

Magyarországnak lehetővé kell tennie egy független vizsgálatot a Pegasus kémprogram ügyében – mondta a France 24 műsorszórónak Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője. Az adó kiemelte, hogy Magyarország az egyetlen EU-tagállam azok között az országok között, amelyek a hírek szerint megvásárolták és használták az izraeli programot.

Weber a kijelentésével a magyar kormány állásfoglalására reagált, amely szerint a kormánynak nincs tudomása arról, hogy adatokat gyűjtöttek volna a Pegazus program segítségével. „Úgy gondolom, a magyar kormánynak készen kell állnia arra, hogy az ügyben független vizsgálatot engedélyezzen. Ez már nem magyar belügy, annál szélesebb a hatása európai szinten, ezért kell világossá tennünk bizonyos pontokat... Az embereknek egész Európában tisztában kell lenniük azzal, hogy tiszteletben tartjuk az európaiság elveit” mondta Weber a France 24-nek nyilatkozva.

Beszélt egyebek mellett Lengyelországról is. Elutasította azt a lehetőséget, hogy Lengyelország távozhat az unióból. „Nem erről van szó, és nem is ezt akarom: világos, hogy európai politikusként egyben akarom tartani Európát” mondta. Emlékeztetett rá, hogy az országban a lakosság erősen támogatja az EU-t, sokan mennek az utcára tüntetni az Európa-barát megközelítésekért, és a tavalyi elnökválasztáson csak kicsi előnnyel nyert a PiS jelöltje az Európa-párti jelölttel szemben. „Számítok a lengyel emberekre, akik kiállnak az Európa-barát fejlődés mellett, és Európa segíthet nekik azzal, hogy világosan állást foglal a szabályokat és az elveket illetően, továbbá kimutatja az utcán tüntetőkkel vállalt szolidaritását” mondta Weber.

Forrás: Hírklikk